Home Landelijke radio Commissariaat adviseert hervatting subsidie aan Llink

Commissariaat adviseert hervatting subsidie aan Llink

Het Commissariaat voor de Media heeft aan de bewindvoerder van omroep Llink  meegedeeld dat het de NPO (Nederlandse Publieke Omroep) heeft geadviseerd om de programmasubsidie in ieder geval tot eind april te hervatten. De bewindvoerder gaat er van uit dat de NPO dit advies zal volgen. 

Tot eind april moet de omroep laten zien dat ze zich aan het bezuinigingsplan kan houden dat de omroep twee weken geleden bij het Commissariaat heeft ingediend. Tot 1 april kan Llink bovendien verder gaan om de resterende leden te werven om in het bestel te blijven. De ledenwerfactiviteiten worden gefinancierd uit de ledeninkomsten. De programmasubsidie mag hier niet voor worden gebruikt.

De omroep moest vorige maand uitstel van betaling aanvragen. Er is een tekort van een miljoen euro. Het Commissariaat voor de Media heeft toen de opdracht gegeven om de subsidie voor de programmering tijdelijk stop te zetten. De aspirantomroep heeft een uitzendvergunning tot september 2010. Volgens bewindvoerder Paul Schaink is het mogelijk de schuld binnen die periode te saneren en nog steeds mooie programma’s te maken. Llink moet dan wel bezuinigen en de uitgaven goed bewaken.
"We zijn natuurlijk opgelucht dat de subsidie tijdelijk is hervat", zegt Algemeen Directeur Tanja Lubbers. "We zullen er in ieder geval tot eind april, maar ook daarna alles aan doen om te laten zien dat de omroep het vertrouwen waard is. We zullen flink moeten bezuinigen om het opgelopen tekort terug te verdienen. Dit houdt in dat een aantal contracten niet verlengd kan worden."

Er zijn een paar voorwaarden aan het hervatten van de subsidie gesteld. Llink moet er voor zorgen dat de geplande radio en tv-uitzendingen in deze periode ook daadwerkelijk zullen plaatsvinden, en de programmasubsidie mag niet voor andere doelen worden gebruikt, zoals bijvoorbeeld ledenwervingsacties. Verder moet de omroep op korte termijn bij het Commissariaat een nader reorganisatieplan annex businessplan presenteren voor de resterende periode van de lopende uitzendvergunning, die afloopt op 1 september 2010. Dit ter uitwerking van de begroting die twee weken geleden werd ingediend. Uit dat plan moet blijken dat voldoende bezuinigingen plaatsvinden voor een sluitende exploitatie en het terugverdienen van het in 2008 ontstane tekort op de NPO gelden. Verder moet eruit blijken dat niettemin de continuïteit van Llink in organisatorische zin zal zijn gewaarborgd. Tenslotte moet voldoende aannemelijk zijn dat aan het eind van de rit ook de ‘gewone’ schuldeisers in de surseance van betaling nog een redelijk deel van hun openstaande rekeningen terugzien. 

Naar verwachting half april zal het Commissariaat het besluit nemen over de verdere financiering na 1 mei. Hierin wordt meegenomen of Llink per 1 april de benodigde 150.000 leden heeft gehaald. Volgens de omroep zijn er nog 10.000 leden nodig.