De FM-frequenties van de commerciële radiostations worden met zeker twee jaar verlengd, tot 1 september 2024. Mogelijk wordt de noodverlenging daarna nog één jaar langer van kracht, maar staatssecretaris Mona Keijer zegt eerst een onderzoek daarover af te willen wachten, zo schrijft ze vandaag aan de Kamer.

Een meerderheid van de Tweede Kamer vroeg staatssecretaris Keijzer eind oktober om de geplande veiling van de FM-frequenties uit te stellen. De staatssecretaris schrijft dat ze een ‘deugdelijke motivering’ wil van het besluit, dat genomen is vanwege de coronacrisis. Veel commerciële radiostations verkeren of verkeerden in financieel zwaar weer, door teruggelopen advertentiekomsten.

Verlengprijzen

“Om recht te kunnen doen aan alle betrokken belangen acht ik het met het oog op een deugdelijke motivering van belang dat de gekozen termijn voor een verlenging, enerzijds zekerheid biedt aan zittende partijen, maar anderzijds ook rekening houdt met het snel kunnen toetreden van potentiële nieuwe partijen”, schrijft Keijzer.

De staatssecretaris inventariseert tevens hoe hoog de verlengprijzen moeten worden. “Ik zal daarom zo snel mogelijk over gaan tot het verstrekken van een opdracht daartoe. Na een eerste afstemming met SEO Economisch Onderzoek te Amsterdam (SEO) kan ik u hierover als volgt berichten.”

Het gaat naar verwachting drie tot zes maanden duren om de prijs per verlenging te berekenen.

KINK niet blij

Niet alle commerciële radiostations zijn verheugd met de noodverlenging. KINK, die hunkert naar een eigen FM-frequentie, had eerder al forse kritiek het verlengen van de bestaande FM-vergunningen. Het radiostation liet vorige maand weten zich te beraden op juridische stappen tegen de verlenging.

Foto: Pixabay

Vorig artikelDaniël Lippens en Erik-Jan Rosendahl beginnen volgend jaar op SLAM!
Volgend artikelRadio 10 zendt tijdens jaarwisseling half uur lang vuurwerk uit