Het percentage aan nieuws en informatie voor de FM-kavel ‘nieuws’ bij de komende frequentieveilingen moet omhoog. Dat vindt een Kamermeerderheid van D66, CDA, VVD en GroenLinks. Nu is dat percentage vastgesteld op vijftig procent, maar dat vindt een groot deel van de Tweede Kamer te laag. Muziekzenders zouden door het relatief lage percentage ook een gooi kunnen doen naar het nieuwskavel, stellen de partijen.

D66 zou graag zien dat het percentage wordt verhoogd, ‘zodat de clausulering voldoet aan het beoogde doel’. “Is het kabinet bereid het percentage te verhogen naar 75 procent?”, vraagt de partij zich af. “Het gaat er immers om dat deze clausulering voor nieuws en actualiteiten is, terwijl er met vijftig procent aan gesproken woord ook veel muziekzenders voldoen om aanspraak te maken op deze clausulering.”

90 procent

Het CDA pleit voor een percentage tussen de 75 of 90 procent. “Zodat de unieke waarde van een echte nieuwszender behouden blijft.” Ook de VVD stelt dat het goed zou zijn als het percentage nieuws en actualiteiten ‘fors omhoog gaat’.

Het commerciële nieuwskavel wordt momenteel gevuld door BNR Nieuwsradio. Hoofdredacteur Marc Adriani noemt de oproep tot een hoger percentage nieuws ‘een fijn bericht vanuit Den Haag’. De komende maanden wordt duidelijk welke zender vanaf september het nieuwskavel mag gaan vullen.

Foto: Andrzej Rembowski via Pixabay