Home Landelijke radio Column: Een weekje op de Noordzee

Column: Een weekje op de Noordzee

Het roer ging om. Hét radionieuws van de afgelopen week. Nou ben ik over het algemeen van mening dat je niet te snel conclusies moet trekken, maar ik heb natuurlijk toch mijn radio wat meer op Noordzee FM gehad. En na deze eerste week voel ik me ook verplicht het er maar weer over te hebben.

Storing, het BNN programma op Radio 1 had het nieuwe programma van Gordon treffend samengevat. De zanger moet duidelijk nog zijn draai vinden in het radiogebeuren. Het enige waar zijn programma uit bestond waren de cliché’s: tijdmelding, het nieuws uit de krant, etc. etc. En dan dus niet zomaar een tijdsmelding hier en daar, maar iedere 3 minuten een tijdsmelding. Die had Storing maar even acherelkaar gezet. Wat een treffend geheel vormde. En het ‘Goeddddddddeeemmmmmmoorguuuuuuuuuuuuuuh, waaaakkkeeerr woordduuuuuuhhhhhhhhhhh’, kennen we nu ook wel. Maar we zijn nog maar een week verder. Maar als Gordon niet verbeterd, gaat hij het keihard afleggen tegen een Edwin Evers en Rob Stenders. En zal hij net zo hard via de achterdeur verdwijnen, als dat hij door de voordeur met veel trompetgeluid werd binnengehaald. Of dit helemaal de schuld is van Gordon, is natuurlijk maar de vraag. Een ochtendshow is moeilijk om te maken.

Het gekke was dat in de reclamecampagne weinig aandacht was besteed aan Robert Jensen. Terwijl ik hem juist weer op het oude niveau vond. Een kritische noot is dus dat hij nog altijd hetzelfde kunstje uithaald, maar opzich is daar niks mis mee. Ik kon een grote lach op mijn gezicht af en toe niet verdrukken. Maar mijn gevoel zegt toch dat Jensen niet op Noordzee FM thuishoort. Deze naam doet me toch meer aan iets oubolligs denken. Wat de muziek ook nog bevestigd. Maar daarover zo meer. Jensen was ouderwets grof, en daar hou ik wel van. Dat niet iedereen dat leuk vind, daar komen ze bij Noordzee nog wel achter. Veel mensen zullen het toch arrogante geluid van Jensen niet kunnen verdragen. Maar voor de echte fans was het weer een lust voor het oor.

De dj’s zijn dan wel veranderd, maar de muziek is nog steeds hetzelfde. Ik weet het niet, maar een Jensen (redelijk hard toch), afgewisseld met Blof, Enrique Iglesias en Celine Dion is toch niet helemaal de juiste combinatie. Het klinkt gewoon raar. Dat zou dus moeten veranderen. Maar dan kom ik weer bij het punt dat het wel weer erg veel op Radio 538 of Yorin FM zal gaan lijken. Noordzee FM probeert dus de dj-cultuur van Radio 538 met de muziek van Sky Radio te combineren, en dat past gewoon niet samen. Een duidelijke keuze zal dus gemaakt moeten worden.

En ja, Erik de Zwart was weer veelvuldig te horen op de radio. En dat was toch ook wel weer leuk. Het is een rare man, maar hij heeft het gelijk wel aan zijn zijde. Getuige de luistercijfers van Radio 538, zijn vorige kindje. Maar ik denk dat Erik op moet passen. Dat hij zich niet verslikt in Noordzee FM. Tijden veranderen, en het radiolandschap dus ook. Maar Erik zal vast wel plannetjes hebben met Noordzee…en die wacht ik dan liever nog even af…

Peter van Dal, mediaverslaggever