Home Landelijke radio ChristenUnie wil publieke omroep laten zoals het is

ChristenUnie wil publieke omroep laten zoals het is


De ChristenUnie wil weinig veranderen aan de publieke omroep. Dat blijkt uit het concept verkiezingsprogramma dat de partij heeft gepubliceerd. “Het bestel blijkt één van de goedkoopste van Europa te zijn en bovendien opgewassen tegen de concurrentie met de commerciële omroepen. De ChristenUnie is dan ook een voorstander van handhaving van dit publiek bestel waar inhoud en bereik hand in hand gaan, met als hart duidelijk geprofileerde ledenomroepen.”

De partij wil de publieke netten handhaven en de rol van de omroep versterken. “De rol van de centrale NPO-organisatie wordt beperkt. De NPO coördineert de programmering en operationele activiteiten worden alleen dan door de NPO gedaan als uitvoering door omroepen niet wenselijk is.”

De kleinere omroepen op geestelijke grondslag moeten blijven, vindt de ChristenUnie, “maar worden bestuurlijk onder gebracht bij verwante ledenomroepen (zoals ZvK bij EO en Human bij de VPRO).

Toch wil de ChristenUnie ook bezuinigen op de omroep. Dat heeft vooral gevolgen voor de Wereldomroep en Omroeporkesten. Om welk bedrag het gaat, staat er nog niet bij.

Op 24 april wordt het definitieve verkiezingsprogramma vastgesteld door de leden van de partij.