Home Landelijke radio ChristenUnie wil meer geld voor PO

ChristenUnie wil meer geld voor PO

De overheid moet met tenminste 50 miljoen euro over de brug komen om het gat in de omroepbegroting van 2006 te dekken. Dat zegt Kamerlid Arie Slob van de ChristenUnie in het Nederlands Dagblad. “Er moet nu geld op tafel komen,” vindt Slob. Het idee van het CDA om vanaf 2008 te denken over een door de overheid betaalde, reclamevrije publieke omroep, vindt hij onrealistisch. “Het is maar de vraag of we op deze manier 2008 halen. Er is nu brand, dus moet je nu blussen. Het CDA belooft alleen een eventuele brand in de toekomst te bestrijden.”

De omroepen en hun medewerkers protesteren dezer dagen hevig tegen de bezuinigingsplannen van de Raad van Bestuur van de publieke omroep. Gisteren waren er verschillende protestuitzendingen op onder andere Radio 1 en Radio 747. Volgens Slob is er onvoldoende geld voor de publieke omroepen om hun opdracht waar te maken.

Eind volgende week heeft Slob een gesprek met Harm Bruins Slot, voorzitter van de Raad van Bestuur van de publieke omroep. Slob werpt de suggestie op dat de Raad van Bestuur dit plan heeft ingediend als een “uiterste maatregel om de publieke omroep onder de aandacht te brengen”. Een truc dus, om langs de achterdeur het belang van de omroepen te dienen? “Ik zal hem dat zelf moeten vragen.”

Slob erkent wel de noodzaak van de bezuinigingen. “Sinds het betaald voetbal naar Talpa is gegaan, dalen de reclame-inkomsten met tientallen miljoenen. En de staatssecretaris compenseert dat niet.” Maar de omroepen vangen de tegenvallers nu op door diep in het eigen vermogen te tasten. “Ze zakken steeds verder in het moeras weg. De situatie dreigt dat de omroepen het in 2007 al niet meer rond kunnen breien.”

Vorig artikelBijna een half miljoen stemmen op de Veronica Top 1000 Allertijden
Volgend artikelEindejaarslijsten: een overzicht