Home Landelijke radio Eindejaarslijsten: een overzicht

Eindejaarslijsten: een overzicht

Dit jaar zenden meer radiostations dan ooit tevoren een lijst uit met de beste platen allertijden. Q-Music, KXradio, Radio 10 Gold, Radio Veronica, City FM, Rebecca FM, Arrow Classic Rock, Slam!FM en Radio 2 hebben allemaal hun eigen lange hitlijst deze maand.

Q-Music start maandagochtend om 6:00 uur met de ‘Q-Music Top 1000′. Tot en met vrijdag wordt deze hitlijst van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat gepresenteerd door de dj’s van het station.

KXradio, het online radiostation van Rob Stenders start morgen met de ‘Freak 10000′. Deze wordt de rest van het jaar gedurende de hele dag uitgezonden en met uitzondering van de nachtelijke uurtjes gepresenteerd door de dj’s van KX. De lijst is samengesteld aan de hand van de tijdschrijften Rolling Stone, Oor, Q-Magazine en Aloha,aangevuld met de smaak van de dj’s.

In het kader van het 40 jarige bestaan de van ‘Top 40’ start dinsdag de ‘Top 4000’ op Radio 10 Gold. Deze lijst is samengesteld door de luisteraars aan de hand van de noteringen uit de geschiedenis van de ‘Top 40’. De lijst wordt dagelijks van 7:00 tot 23:00 uur uitgezonden en eindigt op 24 december om 18:00 uur. Elke dag zal tussen twaalf en twee één van de presentatoren uit de geschiedenis van de ‘Top 40’ de presentatie op zich nemen.

Radio Veronica zendt, net zoals ieder jaar, in de week voor kerst de ‘Top 1000 Allertijden’ uit. De lijst start op 19 december en eindigt op tweede kerstdag om 19:00 uur. Dagelijks wordt er overdag een deel uitgezonden wat in de nacht daarop wordt herhaald. De stemming is inmiddels gesloten maar tot op het laatste moment kan men nog stemmen om de volgorde van de top 3 te betalen. Aan deze eindstrijd doen ‘Bohemian Rhapsody’ van Queen, ‘November Rain’ van Guns ’n Roses en ‘Clocks’ van Coldplay mee.

Van 19 tot en met 23 december zenden City FM en Rebecca FM gezamelijk de ‘Classic Rock 1000’ uit. Arrow Classic Rock komt dit jaar opnieuw met de ‘Arrow Rock 500’. Deze lijst met classic-rockplaten wordt van 20 tot en met 24 december uitgezonden. Voor beide lijsten kunnen de luisteraars nog stemmen.

Yorin FM start op Eerste Kerstdag met de ‘Download Top 1000’. De lijst wordt tot en met 30 december op het pop/rock-station uitgezonden. Luisteraars kunnen tot 17 december stemmen voor de lijst.

Slam!FM zendt van 26 tot en met 31 december de ‘Slam!500’ uit. De lijst zal bestaan uit overwegend dance en R&B en wordt samengesteld door de luisteraars van de jongerenzender.

Op Classic FM is van Tweede Kerstdag tot en met Nieuwjaarsdag de ‘Klassieke Top 1000 Allertijden te horen’. De lijst is een uitbreiding op de Top 100 die de afgelopen jaren werd uitgezonden.

Radio 2 zendt dit jaar weer een nieuwe editie van de ‘Top 2000’ uit. Van 26 december 18:00 uur tot en met het eind van het jaar zal de zevende edtie van de lijst 24 uur per dag worden gepresenteerd door de presentatoren van Radio 2. De ‘Top 2000’ brak de afgelopen jaren ieder jaar de luisterrecords en dit jaar is opnieuw het stemrecord verbroken.

Ook andere zenders doen er alles aan om tijdens de decembermaand luisteraars aan zich te binden. Zo houdt RTL FM opnieuw een kerstwensenactie en 3FM houdt dit jaar een ‘Serious Request’-actie voor Congo. Radio 538 zendt zoals ieder jaar de Eeuwige 100, de Top 100 over 2005 en de ‘Grandmix’ van Ben Liebrand uit. Sky Radio draait de hele maand december weer veel kerstmuziek en zendt op 23 december en op Tweede Kerstdag de ‘Christmas Top 50’ uit.