Home Landelijke radio CDA wil lidmaatschap van één euro voor een omroep

CDA wil lidmaatschap van één euro voor een omroep

Het CDA wil dat het lidmaatschap van een omroep losgekoppeld wordt van het abonnement op een tv-gids. Fractievoorzitter Verhagen vindt dat mensen nu niet bewust kiezen voor een omroep maar voor het meest interessante of goedkoopste programmablad.

,,Zoiets geeft te denken over de legitimiteit van het bestaan van de omroepen”, zegt Verhagen. Het omroeplidmaatschap zou volgens de christen-democraten een symbolische euro moeten kosten. De CDA-fractie gaat daarmee verder dan het wetenschappelijk bureau van de partij, dat woensdag een rapport over de toekomst van de publieke omroep presenteert. Daarin wordt gepleit om gidsabonnementen te blijven koppelen aan het lidmaatschap van een omroep.

,,Van bladenbestel naar omroepbestel”, zo omschrijft een woordvoerder van de AVRO woensdag de koers van de CDA-fractie. Zijn omroep kan zich daar goed in vinden. ,,We moeten het hele rapport nog lezen, maar wat we tot dusver hebben gehoord stemt ons positief. Wij hebben enkele jaren geleden al ’tribunes’ opgericht, waarin leden hun stem kunnen laten horen.”

Het rapport van het wetenschappelijk instituut komt een paar weken na het verschijnen van het rapport van de visitatiecommissie-Rinnooy Kan. Die commissie kwam na anderhalf jaar studeren tot de conclusie dat de individuele zendgemachtigden redelijk tot goed functioneren, maar dat ze er niet in slagen goed samen te werken. De commissie doet daarom aanbevelingen ter versterking van de raad van bestuur Publieke Omroep (PO), het overkoepelend orgaan van alle omroepen. (ANP)

Vorig artikelCAO overleg Publieke Omroep afgebroken
Volgend artikelRadio 192 zoekt naar oplossing na verdwijnen van kabelnetten