Home Landelijke radio CDA: TV-Gids moet los van lidmaatschap omroepen

CDA: TV-Gids moet los van lidmaatschap omroepen

De CDA-fractie wil dat het lidmaatschap van een omroep wordt losgekoppeld van het abonnement op een tv-gids, dit meldt de NOS. Volgens fractievoorzitter Verhagen kiezen mensen nu niet bewust voor een omroep, maar voor het meest interessante of het goedkoopste programmablad.

De parlementariër is van mening dat “zoiets te denken geeft over de legitimiteit van het bestaan van de omroepen”. Verhagen wil dat het omroeplidmaatschap het symbolische bedrag van een euro gaat kosten. Zijn voorstellen wijken af van de ideeën van het wetenschappelijk bureau van het CDA. Dit bureau pleit in een vandaag verschenen rapport over de toekomst van de publieke omroep ervoor om abonnementen op tv-gidsen te blijven koppelen aan het lidmaatschap van een omroep.

Uit het rapport blijkt ook dat het CDA de macht van de omroepen en hun voorzitters wil versterken. Deze visie staat lijnrecht tegenover die van staatssecretaris Van der Laan en de commissie-Rinnooy Kan die de omroepen meer willen laten samenwerken. Het CDA gunt omroepen ook meer ruimte om programma’s te laten sponsoren. Een onafhankelijker positie van de overheid moet de omroepen versterken. Sponsoring van programma’s is nu alleen toegestaan bij culturele programma’s, sportevenementen en ‘ideële’ programma’s.

Alleen via de omroepen en hun leden is het publieke bestel maatschappelijk te rechtvaardigen, vindt het CDA. De omroepen zouden vanuit hun maatschappelijke visie op zoek moeten naar een eigen achterban, aldus het rapport. Om omroepen meer vrijheid te geven, moet volgens het CDA ook de macht van de huidige Raad van Bestuur van de publieke omroep worden verkleind. [Villamedia]