Home Landelijke radio CDA: ‘bonus’ voor publieke omroepen die fuseren

CDA: ‘bonus’ voor publieke omroepen die fuseren


Omroepverenigingen die willen fuseren moeten worden beloond met extra zendtijd en meer geld. Dat vindt CDA-Kamerlid Joop Atsma. Volgens hem is er nu geen enkele prikkel om samen te gaan omdat het financieel geen verschil maakt of een omroep 400.000 of bijvoorbeeld 600.000 leden heeft.

Volgens Atsma zal de Mediawet daarom moeten worden aangepast. "Alleen daardoor wordt het voor grote omroepen interessant om samen verder te gaan. De huidige Mediawet stelt dat zendtijd en financiële middelen voor omroepen gebaseerd zijn op maximaal 400.000 leden.

"Als grote omroepen op dit moment zouden fuseren, krijgen ze de helft van het budget dat ze nu samen hebben en dat is raar. Omroepen zouden dus wel gek zijn om de handen ineen te slaan. Haal je deze maatregel weg, dan wordt het al een heel ander verhaal", aldus de mediawoordvoerder van het CDA.

Het Kamerlid benadrukt dat de ideologische drijfveer voor samenwerking er wel moet zijn, en dat de plannen op steun bij de leden moeten kunnen rekenen. "Je zou bijvoorbeeld kunnen denken aan fusies zoals AVRO-TROS, EO-KRO-NCRV of VPRO-VARA. Er zijn wel tien scenario’s mogelijk. Daar gaat de politiek echter niet over. Dat is aan de omroepen zelf."

In het verkiezingsprogramma van het CDA staat ook dat de partij voorstander is van het samenvoegen van omroep.