Home Landelijke radio BNR steunt Haïtiaans radiostation

BNR steunt Haïtiaans radiostation


BNR Nieuwsradio heeft na de de aardbeving in Haïti van januari dit jaar hulp geboden aan een een collega station in Port au Prince. BNR steunt het station met workshops, technische begeleiding en materiaal.

Na een intensieve verkenning van het radiolandschap van Haïti stuitte BNR op het enige commerciële nieuwsradiostation in Port au Prince, Radio IBO. Bij dit onafhankelijk commerciële nieuwsradiostation werkte voor de aardbeving 12 journalisten aan vier dagelijkse nieuwsuitzendingen. Het gebouw was zwaar gehavend en niet meer bruikbaar en de commerciële inkomsten waren gereduceerd tot ongeveer 1/3 van het niveau van voor de aardbeving.

Paul van Gessel, hoofdredacteur BNR Nieuwsradio: "In fragiele democratieën is nieuwsradio essentieel voor het waarborgen van de vrije meningsuiting en daarmee het ondersteunen van de democratie. Nieuwsradio is laagdrempelig en met relatief eenvoudige middelen te maken en kan het zeer snel luisteraars informeren over essentiële zaken die het dagelijkse leven raken."

BNR heeft vorige week radioapparatuur gezonden naar Haïti om op locatie nieuwsverslagen te maken en om de uitzendstudio op een hoger niveau te brengen. Begin deze week is een BNR technicus aangekomen bij Radio IBO om technische ondersteuning te bieden. Daarnaast worden de organisatieprocessen in kaart gebracht. Tijdens de komende presidentiële verkiezingen in november keert BNR nogmaals terug. Een technicus neemt voor de tweede maal radioapparatuur mee en een BNR verslaggever gaat workshops geven aan Haïtiaanse radiomakers.