Home Landelijke radio BNN Today donderdag in het teken van Uruzgan

BNN Today donderdag in het teken van Uruzgan

Het Radio 1-programma Uruzgan.FM staat donderdag helemaal in het teken van de militaire missie in de Afghaanse provincie Urugzgan. Tussen 21:00 en 22:00 praat Willemijn Veenhove over de Nederlandse missie naar Afghanistan met staatssecretaris Jack de Vries, journalist Joerie Boom, Annemieke Schollaardt van Uruzgan FM en Niels Roelen, majoor bij de landmacht.

De gasten vertellen over hun ervaringen in Uruzgan. "Het is een oorlog, geen opbouwmissie", vertelt journalist Joeri Boom. Niels Roelen, majoor bij de landmacht, vertelt in BNN Today hoe hij met zijn collega’s werd omsingeld door de Taliban en met hulp van luchtsteun weer terug naar de basis kon komen. "Huilen doe je daar niet. Dat doe je thuis pas, om hele kleine dingen, zoals om iets in Sesamstraat", zegt Niels Roelen.

Aanleiding voor de uitzending over Uruzgan is de Dodenherdenking zondag 4 mei. Dan worden Nederlandse burgers en militairen herdacht die zijn omgekomen in oorlogsituaties en bij vredesmissies over de hele wereld. De Tweede Wereldoorlog lijkt voor jongeren misschien lang geleden. Door de missie in Uruzgan komen oorlog en ook de gevolgen daarvan dichtbij.