“We zijn de hele dag al slechte grappen naar elkaar aan het maken.” Antoinette van der Weerdt (25) en Jelmer Witteveen (20) zijn samen met producer Kaylee Heemskerk (25) druk met de voorbereiding van hun programma op Kermis FM. En de slechte grappen horen daarbij. “Zo raken we een beetje op elkaar ingespeeld.”

De evenementenzender op de Tilburgse Kermis is dit jaar voor de elfde keer in de lucht en heeft weer een paar bekende namen naar Tilburg weten te halen. Giel Beelen, Rob Janssen en Barry Paff zijn in de studio. En zelfs Roodkapje en Assepoester zijn met Efteling Kids Radio meegekomen.

Maar ook nieuw talenten krijgen een kans. Ze krijgen radioworkshops en coaching. Volgens Antoinette is dat ook een belangrijke reden om aan Kermis FM mee te doen. “Hier kan je heel veel proberen. Op je werk is het echt werk en krijg je het te horen als het niet goed gaat. Of wordt je niet meer gevraagd.”

Dat werk is bij NPO Radio 1 waar ze in de nacht programma’s maakt. Na de radioschool van de KRO-NCRV stroomde ze door. Maar bij de landelijke omroep moet het allemaal wel echt kloppen. “En bij Kermis FM mag je fouten maken en dan durf je dus ook net wat meer.”

Al durfden ze dat ook al bij de KRO-NCRV. “In de WPM (montageruimte) maakten we WPFM tot twaalf uur ’s nachts. En dan moest ik rennen voor de trein terug naar Leiden.” Ook bij de broadcastbeurs IBC waren ze al even samen voor Radio IBC. Maar nu zijn ze toch echt wat zenuwachtiger. “Toen we hoorden dat we de show kregen, zijn we meteen de stad in gegaan om items te bedenken.”

Overlijden

De ruim 200 medewerkers van de evenementenzender kregen wel een klap te verwerken. Een van hen, Joris de Greef (42) overleed dinsdag na een auto-ongeluk. Communicatiechef Mitchel Bongers van Kermis FM noemt het nieuws ‘onwerkelijk’ op Omroep Brabant. “Via zijn familie kregen wij het te horen. Wij zijn erg aangeslagen. Veel mensen hier hebben met hem samengewerkt.”

FM en DAB+

De uitzendingen zijn in Tilburg en omstreken te horen op 105.9 FM en in heel Brabant op DAB+ via het netwerk van MTVNL op kanaal 9C. De tv-uitzendingen zijn online en via de Lokale Omroep Goirle te volgen. Het jinglepakket van Kermis FM is gemaakt door The Rocketeers uit Hilversum en ingesproken door Ferry van der Heijden. De mobiele studio komt van Red Bee, met Omniplayer automatisering. De FM-zender staat op het dak van flatgebouw de Kattenrug in Tilburg op 32 meter hoogte.

Foto: Kermis FM