Home Landelijke radio Bas Ticheler: “Radio 1 moet als ‘BBC Radio 5 Live’ worden”

Bas Ticheler: “Radio 1 moet als ‘BBC Radio 5 Live’ worden”

Als het aan sportverslaggever Bas Ticheler van NOS Langs de Lijn ligt wordt Radio hetzelfde als Radio 5 Live van de Engelse BBC. Dat zegt hij in Broadcast Magazine. Hij stoort zich aan de manier waarop op Radio 1 wordt omgegaan met de sport. “Bij het Radio 1 Journaal gaat het de laatste tijd goed. Maar ik zit ook wel eens bij de NPS of de TROS en dan word ik aangekondigd met de tekst: ‘Wij gaan er nu even uit’. Later hoor je dan ‘U bent weer terug bij Kunststof’. Alsof we weg waren bij Kunststof, wat is dat nou voor gelul. Mafkezen!”

“Een bericht over Balkenende moet gewoon worden gevolgd door nieuws over een Feyenoorder die geblesseerd is. De luisteraars maken zelf toch wel uit wat ze belangrijker vinden, dat hoef jij toch niet te bepalen?”

Ticheler is ook fel over het onderbreken van uitzendingen voor doelpunten. “Ja, onzin! Daar moet je morgen mee stoppen. Wat kan mij het nou schelen of bij Roda-Ajax de stand na 23 minuten 1-1 is geworden. Dat is wel leuk om te weten, maar dat nieuws kan toch ook wel drie minuten wachten? Daar hoort wel tegenover te staan dat je op een aantal momenten ruimte vor ons creëert. Als je alles lekker door elkaar laat lopen, krijg je de mooiste radio.”

Ook de humor moet terugkomen bij de sportrubriek van de NOS, vindt de sportverslaggever. “Ik heb ooit wel eens iemand op de vraag wat hij het liefst bij Langs de Lijn zou willen veranderen, horen antwoorden: ‘Het verbod op humor opheffen.’ Het stomme is dat het maken van grapjes ineens veel makkelijker is als je in een ander programma zit. Ik begrijp niet goed hoe dat komt. Bij Langs de Lijn kan alles en mag alles, maar het gebeurt gewoon niet.”