Home Landelijke radio Atsma: “Zenders moeten niet bieden op illegale rechten”

Atsma: “Zenders moeten niet bieden op illegale rechten”

Tweede-Kamerlid Atsma (CDA) roept tv-zenders op om niet te bieden op de uitzendrechten die de Eredivisie CV (ECV) in de verkoop heeft. Dat zei hij vrijdag naar aanleiding van een onderzoek van het Commissariaat voor de Media (CvdM).

De mediawaakhond concludeert dat sommige voorwaarden die de ECV stelt indruisen tegen de Mediawet. De ECV heeft een aantal woorwaarden opgesomd in een zogenoemde ’tender’. In dat document staat onder meer op welke tijden en hoe lang de uitzendingen moeten zijn.

Kartelwaakhond NMa keurde de tender goed, maar het commissariaat verwacht problemen met de Mediawet. De gestelde voorwaarden zouden de persvrijheid teveel onder druk zetten. Atsma, die afgelopen maandag in de Kamer per motie het CvdM-onderzoek eiste, vindt dat de politiek nu even niet aan zet is. “De zenders moeten hun verantwoordelijkheid nemen door niet te bieden op iets waarvan bijna zeker is dat het illegaal is. Verder moet de ECV de tender aanpassen. De hele procedure moet dan maar iets langer gaan duren”, aldus Atsma.

De ECV wil de procedure op 22 december afronden waarna met ingang van het volgende voetbalseizoen de zes beschikbare pakketten (ook radiorechten) kunnen ingaan. Op basis van de bestaande tender kan dat volgens Atsma niet. “Bieden op deze rechten is een sprong in het diepe. Iedere Nederlander heeft de wet te respecteren, ook de ECV.” [ANP]