Home Landelijke radio AT haalt etherpiraten uit de lucht na klacht Belgische luchtvaartautoriteiten en Groningen...

AT haalt etherpiraten uit de lucht na klacht Belgische luchtvaartautoriteiten en Groningen Airport

Het Agentschap Telecom heeft afgelopen week twee etherpiraten uit Steenwijk uit de lucht gehaald omdat ze de communicatie tussen piloten verstoorden. Volgens het Agentschap waren de piraten 'een bedreiging voor de veiligheid van het luchtverkeer'. Er werd ingegrepen na klachten van de Belgische luchtvaartautoriteiten en Groningen Airport Eelde. Het ging daarbij om het vliegverkeer in de aanvliegroute naar Brussel.

Bij het opsporen van de piraten heeft het Agentschap gebruik gemaakt van het eigen Landelijk Meetnet Telecom. Daarmee houdt het verstoringen in de ether in de gaten. "Naar aanleiding van de melding van de Belgische luchtvaartautoriteiten  is het agentschap een onderzoek gestart en kon via het meetnet, eenvoudig de regio achterhaald worden waar de storing in het vliegverkeer werd veroorzaakt. Peilauto’s van de inspecteurs leverden daarna de specifieke locatie op, vanwaar werd uitgezonden", aldus het Agentschap.

Inspecteurs troffen twee etherpiraten in de regio Steenwijk die los van elkaar het luchtverkeer verstoorden. De piloten die boven Duitsland en België vlogen en communiceerden met de luchtverkeersleiding, hoorden daardoor in plaats van luchtvaartcommunicatie, Nederlandstalige muziek en ruis.

Eén van de etherpiraten was nog minderjarig en had niet eerder een waarschuwing gekregen. Hij komt er daarom vanaf met een waarschuwing. De tweede piraat was al wel eerder in aanraking gekomen met het Agentschap vanwege het illegaal frequentiegebruik in de FM-omroepband. Hij heeft vrijwillig afstand gedaan van zijn apparatuur en kan daarnaast een boete tegemoet zien.