De NPO zou een controlerend orgaan, een zenderredactie, moeten hebben waaraan de top verantwoording aflegt. Dat zegt Arjan Snijders in gesprek met Patrick Kicken. “Ik vind het best wel een risico dat je als regering de keuze over wat er uitgezonden wordt op de radio, aan een paar mensen laat. Maar dat is wel hoe de constructie nu in elkaar steekt.”

Arjan Snijders is auteur van het boek ’50 Jaar 3FM’ en was jarenlang eindredacteur voor de AVROTROS bij NPO-radio. In die hoedanigheid werkte hij lang samen met bijvoorbeeld Gerard Ekdom. Volgens Arjan is de macht van de NPO de laatste jaren fors toegenomen, ten koste van de omroepen. “De NPO bepaalt wat er wordt uitgezonden, wie het presenteert, wat het budget is, hoe het programma heet, waar het over gaat en wat voor platen er gedraaid worden. Als omroep heb je daar vrijwel niks meer over te zeggen.”

Alleenheerser

Is Jurre Bosman, directeur radio bij de NPO, dan nu de alleenheerser van de NPO-radiozenders? Arjan: “Dat klinkt misschien wat zwart-wit, maar daar zit wel een kern van waarheid in. Het is ook een grote verantwoordelijkheid; jij mag namens de belastingbetaler, namens het Nederlandse publiek, beslissen wat er met publieke middelen gemaakt wordt. Ik vind het het sterkst als je zo’n belangrijke beslissing laat aan een comité van mensen, en niet aan één persoon.”

Arjan: “Als je naar andere succesvolle publieke omroepen kijkt, dan is er niet zelden ook daar een orgaan, een club samengesteld uit de samenleving, die een soort controlerende rol vervult. Een zenderredactie, waar de top verantwoording aan aflegt over wat je doet. Media zijn heel ingrijpend in de levens van mensen, ook op het gebied van beeldvorming.”

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO