Home Landelijke radio Amsterdam wil opnieuw geen 538-feest op Koninginnedag

Amsterdam wil opnieuw geen 538-feest op Koninginnedag


De gemeente Amsterdam wil ook in 2013 geen grote feesten in het centrum tijdens Koninginnedag. Dit jaar was de feestdag voor het eerst kleinschaliger. Uit onderzoek van de gemeente blijkt dat driekwart van de Amsterdammers het feest zo leuker vond.

Dit jaar werd voor het eerst gekozen voor een andere opzet van Koninginnedag. "De massa-evenementen in het centrum en het toenemende alcoholgebruik van bezoekers zorgden voor serieuze veiligheidsrisico's", zegt de gemeente. "Koninginnedag was dit jaar daarom kleinschaliger en de evenementen waren beter verspreid over de stad. Ook was er extra aandacht voor het tegengaan van alcoholmisbruik. De evaluaties laten zien dat dit beleid succesvol is geweest. Amsterdam kiest voor Koninginnedag 2013 daarom voor dezelfde opzet."

Op het Museumplein was dit jaar geen massa-evenement. Uit het onderzoek blijkt dat 46 procent van de Amsterdammers vindt dat Koninginnedag in Amsterdam aantrekkelijker is zonder het 538 evenement op het Museumplein, zestien procent vindt Koninginnedag hierdoor juist minder aantrekkelijk geworden.

In januari liet 538 al weten te overwegen het feesst naar een andere stad te verplaatsen.