Home Landelijke radio Amsterdam wil geen 538 Koninginnedagfeest op Museumplein meer

Amsterdam wil geen 538 Koninginnedagfeest op Museumplein meer


De gemeente Amsterdam wil geen Koninginnedagfeest van Radio 538 meer op het Museumplein. De stad weert grote evenementen op 30 april in de binnenstad en biedt Radio 538 een plek buiten het centrum aan voor het jaarlijkse feest.

Reden voor het nieuwe beleid is dat het toenemende alcoholgebruik onder de 800.000 bezoekers voor serieuze veiligheidsrisico's zou zorgen. Dit jaar was er op 30 april sprake van een recordaantal van 522 ambulance-ritten, waarbij in bijna alle gevallen alcohol een rol speelde. Verder hield de politie 287 mensen aan.

"Ik wil de negatieve spiraal van steeds drukker, dronkener en agressiever ombuigen. De kans dat het goed afloopt moet groter zijn dan de kans het misgaat op Koninginnedag", zegt burgemeester Van der Laan tegen het ANP. Radio 538 heeft elf keer achter elkaar het feest gehouden op het Museumplein.

Ook het feest van Slam!FM op het Rembrandtplein kan niet doorgaan. Amsterdam biedt de organisatoren van de feesten wel alternatieven aan. Onder meer het RAI-terrein, de Arena en Zuid-WTC zijn opties.

Jan-Willem Brüggenwirth, algemeen directeur Radio 538: "Een dolk in onze rug! We hebben jarenlang het mooiste feest van en voor Nederland neergezet. We hebben ons in de relatie met het stadsbestuur altijd coöperatief opgesteld. Voor de komende editie heb ik persoonlijk met de burgemeester aan tafel gezeten om te overleggen hoe we 2012 wederom tot een mooi feest gaan maken. We laten het er niet bij zitten!"