Een illegale radiozender die bijvoorbeeld NPO Radio 2 of Radio 538 ‘wegdrukt’. Vooral in het noorden en oosten van het land zijn de illegale, vaak piratenzenders, een probleem. Toezichthouder Agentschap Telecom wil de illegale zendamateurs nu nog harder aanpakken. Het Agentschap presenteert vanochtend een nieuw sanctiebeleid, met strengere juridische maatregelen en vaker hoge boetes.

Sinds in 2010 de wetgeving is aangescherpt, is het aantal illegale radiozenders fors gedaald. Maar volgens het Agentschap Telecom is er nu een ‘harde kern’ van overlastveroorzakers overgebleven, die vaak geweld niet schuwen. “De ervaring van onze inspecteurs is dat de sfeer grimmiger is geworden”, zegt woordvoerder Dirk Emans in de regionale krant Tubantia.

Strafrechtelijk vervolgd

In het nieuwe santiebeleid worden vaker hogere boetes opgelegd en zet AT, in overleg met het Openbaar Ministerie, in op zwaardere strafrechtelijke procedures. “Een plek op de FM-band is gewild”, zegt woordvoerder Emans. “Radiozenders betalen veel geld voor een FM-frequentie. Als ze weggedrukt worden door een illegale zender verliezen ze niet alleen luisteraars, maar ook adverteerders en daarmee dus inkomsten.”

Er zijn ook voorbeelden waarin illegale radiozenders het alarmnummer en het communicatiesysteem C2000 van de hulpdiensten verstoren.

Het nieuwe sanctiebeleid is via deze link te bekijken.

Foto: PxHere