25 (oud-)medewerkers van WNL vertellen in het AD over grensoverschrijdend gedrag binnen de omroep. Dat gedrag zou met name veroorzaakt zijn door hoofdredacteur en directeur Bert Huisjes. Onder de 25 zijn tien prominenten, onder wie voormalig presentatoren Roos Moggré, Eva Jinek, Nikki Herr, Leonie ter Braak en Merel Westrik.

Onlangs kwam een rapport naar buiten over overschrijdend gedrag bij de NPO. Drie op de vier omroepmedewerkers die meewerkte aan een onderzoek gaf aan het afgelopen jaar te maken hebben gehad met grensoverschrijdend gedrag. WNL maakt op de radio diverse programma’s, waaronder ‘Sven op 1’ en ‘WNL op Zaterdag’, beide op NPO Radio 1.

‘Bert moet hier weg’

Volgens (oud-)medewerkers ging Huisjes buitengewoon ver met inhoudelijke bemoeienis. “Alles moet via Bert. Maak je zelf een keuze en blijkt die fout, dan kun je apps krijgen. Of hele e-mails. Daarin wordt het heel erg op de persoon gespeeld met teksten als ‘je bent journalist-onwaardig’. Vernederend”, aldus een huidige werknemer.

De roep om het vertrek van de hoofdredacteur is groot. Opmerkingen als ‘Bert móet hier weg’ en ‘die man moet stoppen anders verandert hier niets’ vallen veelvuldig.

Inhoudelijk werden ‘rechtse vrienden’ voorgetrokken. Vooral het CDA en de VVD werden gespaard, zeggen de oud-medewerkers. “Deze partijen werd het bewust makkelijk gemaakt in interviews”, aldus voormalig politiek redacteur Joost Bekendam. En medewerksters die zwanger raakten, kregen het te verduren. Contracten zouden niet zijn verlengd, of vrouwen moesten zes maanden uit dienst.

‘Erg om te horen’

Bert Huisjes reageert in het AD op te aantijgingen. “Ik vind het erg om te horen.” Hij benadrukt dat van de honderden medewerkers in het verleden, er maar 25 hun verhaal doen. “Sommige recente zaken zijn besproken. Ook andere klachten had ik graag eerder besproken. Mijn deur stond en staat daarvoor nog steeds open.”

“Het is de taak van een hoofdredacteur de redactionele koers te bewaken. Soms leidt dat tot stevige inhoudelijke discussies, soms via de niet ideale indirecte lijn van eindredacteuren of samenstellers.” […] “Elke klacht en de opvolging nemen we serieus. Huidige en oud medewerkers die zich onheus behandeld hebben gevoeld en dat willen bespreken zijn altijd welkom. Zo kunnen we leren om het beter te doen.”

Foto: Screenshot NPO Radio 1