Home Landelijke radio Actie voor verlichte Gerbrandytoren met kerst

Actie voor verlichte Gerbrandytoren met kerst

De Stichting Kerstboom begint volgende week een actie om 25.000 euro bijeen te brengen om aan de tuidraden van de Gerbrandytoren in IJsselstein weer 120 felle lampen en bovenop de mast één helder licht te plaatsen. De bevolking moet het bedrag bij elkaar leggen, is de bedoeling.

De zendmast was vanaf 1992 jarenlang een baken van licht in kersttijd. Na drie jaar bleek echter dat de wieltjes waarmee de lampen langs de honderden meters lange tuidraden omhoog werden gehesen, de coating aantastte. Die schade wilde toenmalig beheerder Nozema niet meer lijden. In 1995 was de mast donker, maar het jaar erna werd een oplossing gevonden voor dit probleem en brandden de lampjes langs de Gerbrandytoren weer.

In 2000 besloot Nozema dat de lampjes nog maar één keer in de vijf jaar zouden branden. Dat besluit leidde tot de oprichting van een actiegroep in IJsselstein. Met sponsorgeld lukt het weer de lampjes aan te krijgen. Tot de volgende tegenvaller, vorig jaar, toen een bezoek voor sponsors aan de toren werd tegengehouden wegens ’terreurdreiging’. Ook toen bleef het donker. De huidige eigenaar Novec steunt het initiatief, maar wil de kosten van 70.000 euro niet helemaal alleen dragen. Als de bevolking 25.000 euro bijeenbrengt gaan de lichtjes op 14 december voor de elfde keer aan.

Volgende week begint de campagne om dit bedrag op tafel te krijgen. In deze regio worden dan huis-aan-huis machtigingsformulieren bezorgd. Ook het AD helpt. [AD]

Vorig artikel3FM-programma morgenavond vanuit India
Volgend artikelStemming voor Radio 1 publieksprijs begonnen