Home Landelijke radio Actie tegen ‘ethervervuiling’ van de Top 2000

Actie tegen ‘ethervervuiling’ van de Top 2000

“De Noord-Koreaanse radio heeft een grotere variatie aan lofzangen over Kim Jong Il, dan de Nederlandse radio heeft aan popmuziek”, zo vindt muziekliefhebber Martijn ter Haar. Nadat hij Toto met Africa uit de speakers hoorde komen, postte hij er een artikel over op Last.fm en kreeg verrassend veel reacties.

Ondanks dat het al na de jaarwisseling was dat hij de plaat hoorde, is hij nu ook via hyves een actie gestart tegen de ‘vertop2000agogoing’ van het Nederlandse radiolandschap. Binnen enkele dagen kreeg hij meer dan tweehonderd steunbetuigingen.

“Popmuziek wordt niet meer serieus genomen als kunstvorm”, vindt Ter Haar. “Er wordt niets vernieuwends gedraaid. Radiostations willen slechts zoveel mogelijk luisteraars scoren en genres als dance en metal worden totaal genegeerd. De mannen achter de knoppen zijn voornamelijk babyboomers met een waanzinnige voorliefde voor midtempo rocknummers, zoals Africa van Toto en Losing my Religion van REM.”

Overigens is er wel een kleine nuance, zegt Ter Haar. “Dit is geen directe aanval op Top 2000 a Go Go of de muziek daarin. Dat zijn slechts symptomen. Het gaat om het proces van vertop2000agogoing.” [Revu]

De Hyves en de Last.fm group.