Home Landelijke radio Moslimomroep daagt Nova voor de rechter

Moslimomroep daagt Nova voor de rechter

De Nederlandse Moslim Omroep (NMO) is een bodemprocedure gestart tegen het televisieprogramma Nova. De NMO is boos over een uitzending in oktober 2007 waarin het actualiteitenprogramma concludeert dat radicale moslims de macht hebben overgenomen bij de omroep.

Een kort geding dat gisteren zou dienen is ingetrokken, maar daar is de bodemprocedure voor in de plek gekomen. De omroep is het niet eens met de bewering dat bij de omroep liberale stromingen op een zijspoor zijn gezet en eist rectificatie.

De kwestie wordt nu over een aantal maanden meer diepgravend behandeld. Nova ziet de zaak met vertrouwen tegemoet. “Het verhaal houdt stand, we hebben een indrukwekkend dossier”, laat hoofdredacteur Carel Kuyl weten. PvdA-Kamerlid Jeroen Dijsselbloem zei in de uitzending dat radicale moslims de NMO hebben overgenomen en het bestuur te eenzijdig is samengesteld.

De advocaat van Nova diende afgelopen vrijdag tweehonderd pagina’s in, en maandag nog eens een stapel, licht advocaat van de NMO Lucien Nix de keuze voor de intrekking van het kort geding toe. “Er is nu na die lawine van informatie van Nova wel erg veel informatie voor een kort geding. Daarbij wist Nova al eind november dat de zitting op 15 januari zou zijn. Dat ze nu niet willen meewerken aan uitstel verdient niet de schoonheidsprijs en laat ons geen andere keuze dan de gewone rechtbankprocedure”.

Ook twee bestuursleden van de koepelorganisatie Nederlandse Moslim Raad (NMR), Abdelmajid Khairoun en Yahia Bouyafa, zijn bij de procedure betrokken. De Nederlandse Moslim Omroep is een stichting van de Nederlandse Moslim Raad. Bouyafa is als voorzitter van de Contact Groep Islam officiële gesprekspartner van minister voor Integratie Ella Vogelaar (PvdA).

De derde eiser is Mohammed Nanhekhan, over wie Nova beweert dat hij lid zou zijn van de radicale World Islamic Mission (WIM). Nanhekhan was tot 1 december pedagogisch begeleider van een basisschool die wordt bestuurd door aanhangers van de WIM. Het is dan natuurlijk de vraag of hijzelf dan tot de WIM gerekend kan worden, aldus de advocaat. Het ip-adres van die school is hetzelfde als dat van WIM, stelt Nova.

Bouyafa werd in de uitzending van oktober betrokkenheid bij de ‘radicale’ Moslim Broederschap verweten, mede op basis van een bericht in De Telegraaf, maar de rechter bepaalde medio oktober dat dit moest worden gerectificeerd. De in Egypte opgerichte Moslim Broederschap, die ook in Europa actief is, propageert de orthodoxe islam in de westerse wereld. De betrokkenheid van Bouyafa bij de Moslim Broederschap heeft Nova aangetoond op basis van verklaringen van twee onafhankelijke bronnen, stelt hoofdredacteur Kuyl. “Het artikel in De Telegraaf was additioneel. Nova heeft nooit afstand gedaan van het oorspronkelijke bericht”, licht Nova’s advocaat toe.

Beweringen in De Telegraaf dat Bouyafa vanwege veronderstelde betrokkenheid bij de Moslim Broederschap in de gaten werd gehouden door inlichtingendienst AIVD waren volgens de rechter ‘op geen enkele wijze aannemelijk’ gemaakt, en dus onrechtmatig. Volgens de AIVD is Bouyafa wel verbonden aan verschillende islamitische organisaties en instellingen, waaronder organisaties die sympathiseren met de Moslim Broederschap.

Bouyafa is onder meer betrokken bij de stichting Europe Trust Nederland. Die onderhoudt banden met het Britse Europe Trust, volgens sommigen een radicale liefdadigheidsinstelling die de infrastructuur voor radicaal gedachtegoed verzorgt. Bouyafa ontkent betrokken te zijn bij de ‘radicale’ Moslim Broederschap.

Bouyafa werd in de uitzending van oktober die betrokkenheid wel verweten, mede op basis van een bericht in De Telegraaf, maar de rechter bepaalde medio oktober dat de krant dat moest rectificeren. Nova handhaafde zijn reportage maar maakte duidelijk dat zijn verhaal niet langer steunde op De Telegraaf als bron. De rechter stelde dat De Telegraaf zijn bewering dat Bouyafa, of de organisaties waar hij voor werkt, tot de Moslim Broederschap zouden behoren, niet gebaseerd kon worden op informatie van inlichtingendiensten.

Nova’s advocaat Herman Doeleman betoogde toen dat door via een coup controle te krijgen over de aanvankelijk liberale NMR, Khairoun en Bouyafa ook controle kunnen krijgen over de NMO. “Het liberale of vrijzinnige geluid wordt niet meer gehoord in de moslimomroepen”.

Nova gaf deze boodschap door na te zijn getipt door drie vertegenwoordigers uit de ‘moslimwereld’, en ook door een lid van de Tweede Kamer. “Nova heeft een misstand, althans een zorgwekkende toestand gesignaleerd. Dat is ook haar taak als publieke waakhond: het registreren en doorgeven van maatschappelijke ontwikkelingen”, betoogde de raadsman. [Trouw]