Home Landelijke radio Aantal grootverdieners bij publieke omroep daalt opnieuw

Aantal grootverdieners bij publieke omroep daalt opnieuw


Het aantal grootverdieners bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is gedaald van vijftien naar dertien. In 2010 verdienden dertien presentatoren meer dan de balkenendenorm. Ten minste twee van hen, werkzaam bij de KRO en de NOS, zullen in 2011 niet meer in de lijst voorkomen. Bij de omroepbestuurders verdienden drie personen meer dan de norm. Dat heeft de NPO bekendgemaakt.

BNN is de omroep met de meeste presentatoren die meer dan de minister-president verdienen. Het zijn er vier. De BNN-presentator met het hoogste salaris staat voor 256.994 euro in de boeken. De VARA had in 2010 drie presentatoren in dienst die salarissen kregen van 316.726 tot 463.541 euro. De TROS en de KRO betaalden in 2010 twee presentatoren boven de norm, de NCRV eentje. De NPO wil in de toekomst het aantal grootverdieners terugbrengen naar maximaal acht: vijf televisie- en drie radiopresentatoren. De acht moeten door de omroepen worden voorgedragen, de Raad van Bestuur van de NPO beslist.

Het bedrag boven de norm wordt overigens steeds door de omroepvereniging zelf betaald, niet door de belastingbetaler.

Bij de omroepbestuurders is het beeld zoals verwacht hetzelfde gebleven: drie personen verdienden in 2010 boven de zogenoemde Balkenendenorm: de directeur van de NCRV (229.000 euro) en twee van de drie leden van de Raad van Bestuur van de NPO: (208.000 en 207.000 euro). Hun opvolgers zullen niet meer dan de norm gaan verdienen.