Home Landelijke radio 3FM krijgt definitief 20.000 euro boete voor Simpsonsactie

3FM krijgt definitief 20.000 euro boete voor Simpsonsactie


De boete van 20.000 euro die het Commissariaat voor de Media in 2008 oplegde aan de publieke radiozender 3FM voor de Simpsonsactie, was terecht. Dit blijkt uit een woensdag gepubliceerde uitspraak van de Raad van State.

De NPO ging in hoger beroep bij de Raad van State, nadat de rechtbank van Amsterdam dit jaar ook al had geoordeeld dat 3FM fout zat. 3FM hield in de zomer van 2007 een actieweek waarbij luisteraars toegangskaartjes konden winnen voor een speciale voorpremière van The Simpsons Movie. Het commissariaat oordeelde dat de publieke popzender met de vele promo's buitensporig veel aandacht heeft besteed aan de film en daarmee dienstbaar is geweest aan de winst van de filmdistributeur. Daarmee overtrad 3FM de mediawet. De Raad van State is het daarmee eens.

3FM vond dat de zender al sinds jaar en dag in actieweken aandacht besteedt aan bijvoorbeeld een artiest, concert of cd. Ook zou de Simpsonsactie ter promotie van de zender dienen. Volgens de NPO zouden bij soortgelijke acties in het verleden geen boetes zijn opgelegd. De NPO mag daar echter geen rechten aan ontlenen, oordeelt de Raad van State, omdat het commissariaat die andere actieweken wegens capaciteitsproblemen niet had onderzocht.

De hoogte van de boete werd eveneens bestreden door de NPO, maar ook voor deze argumenten vond de NPO geen gehoor bij de hoogste bestuursrechter.

Vorig artikelIngrid Perez nieuwe ochtend-dj van Kink FM
Volgend artikel3FM Serious Request: tussenstand donderdag 3.128.049 euro