Jan-Willem Roodbeen presenteert sinds begin juli de ochtendshow op NPO Radio 2, als opvolger van Gerard Ekdom. Samen met Jeroen Kijk in de Vegte is hij iedere werkdag tussen 06:00 en 09:00 uur te horen met ‘Jan-Willem Start Op’. Met Jan-Willem blikken we terug op 2018 en kijken we alvast vooruit naar het nieuwe jaar.

De ochtendshow mogen overnemen van Gerard Ekdom. Hoe was 2018 voor je?
“Dit jaar was voor mij één grote verbouwing. Eerst thuis en toen op de radio. Het werd daardoor een mooi, druk en ook wel een behoorlijk intensief jaar met grote veranderingen. De mooiste dag was toen het persbericht naar buiten ging dat ik de ochtend op Radio 2 zou gaan doen. Niet eens vanwege de inhoud van het nieuws, maar vooral om de reacties die ik daarop kreeg. M’n hele radioverleden flitste letterlijk voorbij in m’n WhatsApp. Honderden berichtjes van mensen waarmee ik werkte bij de lokale omroep toen ik dertien was, tot aan Frits Spits die me midden in de nacht nog feliciteerde met een berichtje. Dat was zó leuk om mee te maken.”

In 2015 moest je verkassen van de middag naar de late avond. Hoe kijk je terug op die periode? Heb je in die ‘late uren’ bewezen dat je ook een primetime-tijdslot kan dragen?
“Ik deed met veel plezier en comfortabel de Roodshow in de middag. Toen dat naar de avond moest verhuizen, heb ik wel even aan het idee moeten wennen. De late avond is echt wel een andere tak van sport. Maar we hebben genoten. Dat is denk ik ook de belangrijkste les die ik meeneem uit de avond. Niet te ver vooruit plannen en ‘gewoon’ genieten. Dat ben je gek genoeg snel vergeten als je iedere dag probeert je beste uitzending te maken. Ik moet het ook nog af en toe tegen mezelf zeggen. ‘Dit is leuk man, geniet ervan’.”

“de belangrijkste les die ik meeneem uit de avond: Niet te ver vooruit plannen en ‘gewoon’ genieten”

In 2019 verandert er veel in de ochtend op de landelijke radio, onder meer vanwege het vertrek van Edwin Evers. Wat betekenen al die verschuivingen voor jou?
“Het is door alle verschuivingen een hele boeiende en spannende tijd om een nieuw ochtendprogramma op te starten. Wij hebben niet de middelen om met marketing snel naamsbekendheid op te bouwen. Dus we moeten vooral vanuit inhoud, sfeer en goede muziek luisteraars voor ons winnen. Beter gezegd: ‘gewoon’ een leuk programma maken waar mensen graag op afstemmen. Dat heeft tijd nodig; het liefst zo kort mogelijk.”

Voel je vanwege al die verschuivingen extra druk om te presteren? Of biedt het voor Radio 2 juist kansen?
“Allebei. Radio 2 is een fijne zender met een eigen geluid en hele leuke trouwe luisteraars met echt een eigen muzieksmaak. Ik heb het gevoel dat de zender en de luisteraars me veel gunnen. Dat geeft vertrouwen in de toekomst. En luisteraars mogen van mij verwachten dat ik iedere dag het beste geef dat ik ze te bieden heb.”

Je ochtendshow op Radio 2 is nu een paar maanden oud. Tevreden?
“Ja, het gaat heel goed! Als team raken we steeds beter op elkaar ingespeeld. In de ochtend heeft ieder half uur echt z’n eigen dynamiek. Dat is weer totaal anders dan bijvoorbeeld in de late avond. We hebben in de afgelopen maanden met ons team een hele prettige basis gelegd om op door te bouwen. Het is ook geweldig om met Jeroen samen te werken. Hij is veel relaxter dan ik, terwijl ik de boel scherp hou en de grote lijnen bewaak. We vullen elkaar op een prettige manier aan, in en buiten de uitzending. Vanuit die basis gaan we het komende jaar weer leuke nieuwe dingen doen.”

“jeroen is veel relaxter dan ik, terwijl ik de boel scherp hou en de grote lijnen bewaak”

Wat was voor jou het radiomoment van het jaar?
“Persoonlijk natuurlijk de verschuiving naar de ochtend. Een geweldig mooie kans, maar het betekende ook afscheid nemen van de Roodshow en van mijn producer Wendy Hendrikse met wie ik heel wat jaren heb samengewerkt. Een geweldig mens en goed in haar vak.”

Wat of wie was de grootste verrassing op radiogebied in 2018?
“De enorme opleving van podcasting vind ik te gek. Ik luister daar veel en graag naar. Het is echt een mooie aanvulling op de traditionele FM-radio. Het afscheid van Edwin Evers is natuurlijk by far het radiomoment van dit jaar. Het is heel bijzonder hoeveel indruk zijn programma heeft gemaakt op luisteraars, artiesten en natuurlijk radiomakers. Echt heel knap.”

Tot slot, wat zijn je ambities voor 2019?
“Dat we de ochtendshow van Radio 2 uitbouwen tot een programma dat er toe doet voor heel veel luisteraars. Waar mensen graag de radio voor aanzetten en als het kan nog even voor in de auto blijven zitten.”

Foto: NPO Radio 2