Home Landelijke radio 2003 bekeken door Carlo de Boer (Sky Radio/Radio Veronica)

2003 bekeken door Carlo de Boer (Sky Radio/Radio Veronica)

Sky Radio heeft bij de frequentieverdeling van dit jaar twee FM-frequenties in de wacht weten te slepen. De tweede zender werd Radio Veronica en is een station wat momenteel blijft stijgen in de luistercijfers. Sky Radio is zelf al lange tijd het best beluisterde radiostation van Nederland. Carlo de Boer is nu nog directeur Commercieel Directeur en vanaf januari 2004 zal hij directeur zijn van Sky Radio Nederland, waaronder de stations Sky Radio, Radio Veronica en Classic FM vallen. RadioFreak sprak met hem in deel 3 van ‘2003 bekeken door…’.

Wat was uw hoogtepunten van het afgelopen jaar op radiogebied?
Het hoogtepunt was absoluut het bekendmaken van de nieuwe etherfrequenties op 26 mei van dit jaar. Toen de fax van de overheid om exact 12.20 uur binnenrolde na maanden van spanning en keihard werken… dat was een fantastisch moment! Niet 1, maar 2 mooie FM frequenties. Het had trouwens geen minuut later moeten binnenkomen, want dan hadden mijn collega’s en ik het niet meer getrokken van de spanning. Niet te geloven wat er zich achter de schermen allemaal had afgespeeld, waar we allemaal rekening mee hadden gehouden en wat er was voorbereid. Die hele periode van voorbereiding en de spanningen tot de bekendmaking had op TV hoge kijkcijfers kunnen scoren als een spannende ‘real life radiosoap’ met een happy end.

Wat was uw dieptepunten van het afgelopen jaar op radiogebied.
Gelukkig was er voor ons geen dieptepunt dit jaar. We begonnen het jaar goed en zijn ondanks alle concurrentie en het ‘verlies’ van de 100.7 FM op afstand marktleider gebleven met Sky Radio op de 101 FM. Daarnaast knalt Radio Veronica lekker door en zijn de marktaandelen van Classic FM op de kabel zelfs hoger dan vorig jaar rond deze tijd met ether erbij! Het was een mooi jaar zonder dieptepunten, of het moet de bliksem zijn geweest die op onze 2e nieuwe FM frequentie-dag insloeg in onze hoofdzender in Hilversum en alles vernielde. Gelukkig waren we na een paar uur weer terug.

Het mooiste radio moment van u in 2003 was…
Naast het succes met de bovengenoemde etherfrequenties toch ook de samenwerking met de Vereniging Veronica en de start van Radio Veronica. Als radioliefhebber voelt dat bijzonder lekker.

Zijn volgens u de frequenties bij de etherverdeling van mei op de goede plaatsen terecht gekomen?
De spelregels die de overheid had opgesteld waren duidelijk en daar viel – na 14 jaar gedoe – niets meer aan te veranderen. De tijd zal het leren hoe de radiobedrijven met een FM etherfrequentie ermee omgaan in de resterende 7,5 jaar.

Wie is de grote winnaar van de verdeling en wie de grootse verliezer?
Als ik uitga van de algehele reactie het afgelopen jaar zijn wij met ons bedrijf wel de grote winnaar van de FM verdeling. Altijd gek om dit zelf te zeggen, maar het is nu eenmaal zo. Ook als je kijkt naar de luistercijferontwikkeling sinds de verdeling gaat het goed. Zowel Sky Radio als Radio Veronica stijgen maand na maand in marktaandeel, luisterdichtheid en weekbereik. Het is leuk om te zien dat ook Sky Radio zich ongelofelijk goed staande houdt als Nederlands best beluisterde zender, terwijl vele dit anders hadden ingeschat. Een grote verliezer kan ik niet aanwijzen. Elk radiostation trekt zijn eigen plan.

wat zou er in 2004 (nog) moeten veranderen in radioland?
Er is al genoeg veranderd de afgelopen tijd, vind je niet? Wat mij betreft komt er weer wat rust in het radiolandschap. Ook wel eens gezellig.

Wat verwacht u van 2004 op radiogebied
Ondanks de vorige vraag; Never a dull moment.

We bedanken Carlo voor zijn tijd en wensen hem veel succes in zijn nieuwe functie. Morgen zal in het laatste deel zijn en dan komt aan het woord Florent Luyckx van 3FM.

Lees ook:
Deel 1: 2003 bekeken door Michael Bakker (192)
Deel 2: 2003 bekeken door Ruud Poeze (Radio Paradijs)