Home Landelijke radio 100% NL 100%NL niet langer dan 2011 in de ether

100%NL niet langer dan 2011 in de ether

De uitzendlicentie van 100%NL loopt net als bij de andere commerciële radiozenders af op 1 september 2011. Het radiostation wilde eigenlijk een licentie voor acht jaar, zoals die in 2003 bij de frequentieverdeling verleend zijn. Aangezien 100%NL pas drie jaar later in de ether kwam in plaats van RTL FM, wilde het station de volle acht jaar hebben en dus tot 2014 uitzenden. Maar het College van Beroep voor het bedrijfsleven heeft die eis afgewezen.

Volgens het College was al lang duidelijk dat er een vaste eindtijd zat aan de vergunning. Daarnaast vindt het net als de minister dat de vergunningen in één keer uitgegeven moeten worden om zo de frequentieruimte zo efficiënt mogelijk te benutten.

Radiocorp Oy, het Finse moederbedrijf van 100%NL, stelde dat het bedrijfsplan was gebasseerd op een looptijd van de vergunning van acht jaar en dat er schade geleden zou worden omdat dit nu niet het geval is. Daarbij zou er nu een achterstand zijn op de concurrenten. Maar het College vindt die argumenten niet ‘zwaarwichtig’ genoeg.

“Indien Radiocorp van mening is dat de door haar geleden schade door de minister zou moeten worden vergoed, staat het haar vrij zich met een daartoe strekkend verzoek tot de minister te wenden”, zegt het College er nog wel bij.

In een reactie tegenover RadioFreak zegt 100%NL-directeur Herbert Visser het jammer te vinden de vergunning niet langer te krijgen. “Iedereen kreeg ‘m voor 8 jaar en 3 maanden en dat had ook bij ons moeten gebeuren. 100%NL ondervindt nadelen van de kortere vergunningsduur en de latere toetreding tot de radiomarkt ten opzichte van haar concurrenten. Maar dit wordt dan ook door het CBB in het vonnis toegegeven. Echter, het College vindt het belang van de Staat om alle frequenties gelijktijdig te verdelen groter dan ons belang.”

Visser sluit niet uit daadwerkelijk bij de minister aan te kloppen bij de minister voor een schadevergoeding. Verder beroep tegen het vonnis is niet meer mogelijk.