Home Landelijke radio 100% NL 100%NL en Radio Maria samen via DAB+

100%NL en Radio Maria samen via DAB+

100%NL en Radio Maria gaan samen digitaal uitzenden via DAB+. 100%NL is net als alle andere commerciële radiozenders die een FM-pakket hebben, verplicht om vanaf 1 september 2013 digitaal uit te zenden. Radio Maria gaat dan het tweede kanaal van 100%NL vullen. Dat meldt Kabelraden.

In eerste instantie moet 40 procent van Nederland het digitale signaal kunnen ontvangen. Vanaf september 2015 moet 80 procent van het land bedekt zijn. Iedere zender kan twee radiozenders via DAB+ uitzenden op het toekomstige kanaal 11C. Sky Radio denkt erover Classic FM op het tweede kanaal te zetten. "Het belangrijkste is dat er meer radio-aanbod voor de luisteraar beschikbaar komt", zegt Robert Claus, research manager voor Sky Radio Group. "Weliswaar zijn er verplichtingen in ruil voor de financiële regelingen met betrekking tot de FM-vergunningen, maar dit biedt kansen. Met welke extra zenders we uit zullen zenden, is nog onbekend."

De publieke omroep is al bezig het huidige DAB-netwerk om te zetten naar DAB+. Jan Westerhof, directeur audio bij de Nederlandse Publieke Omroep (NPO) is enthousiast over DAB+. "We zijn nu bezig met het opstellen van zendmasten en hebben opdracht gegeven om het DAB netwerk om te zetten naar DAB+. Met de commerciële radiostations van de NVCR, Nederlandse Vereniging van Commerciële Radiostations, hebben we een samenwerking gesloten voor de marketing van DAB+."