Home Landelijke radio Hilversum wil fusieomroep VARA/BNN in Hilversum houden

Hilversum wil fusieomroep VARA/BNN in Hilversum houden

De gemeente Hilversum doet er alles aan om de fusieomroep tussen BNN en VARA in Hilversum te houden. In een brief aan de omroepdirecties doet de gemeente voorstellen voor huisvesting. "Als beide omroepen in een fusie tevens de noodzaak zien te verhuizen, dan zijn er in Hilversum voldoende locaties die volledig voldoen aan de randvoorwaarden die VARA en BNN stellen", zo staat in de brief.

Het Parool meldde vorige week dat de nieuwe fusieomroep naar Amsterdam wil verhuizen. Onder voorwaarden willen BNN en VARA naar Amsterdam-Zuidoost. Er zou een intentieovereenkomst zijn over de verhuizing naar het Frankemaheerdgebouw (tegenwoordig Zomixed genoemd). Volgens betrokkenen moet er een belegger worden gevonden die (een deel van) het gebouw wil kopen van woningcorporatie Rochdale met VARA/BNN als huurder. Voorwaarde is wel dat er toezeggingen komen over bereikbaarheid en veiligheid. Hiervoor zou het bestemmingsplan moeten worden gewijzigd. Ook is een ingrijpende verbouwing van het pand noodzakelijk.

Volgens de gemeente Hilversum zijn er lokaties genoeg in de mediastad, zoals het voormalig UWV-pand naast het station. Een tweede mogelijkheid is Werf 35, een terrein met industrieel erfgoed dat nu door SpilGames wordt getransformeerd naar een campus voor crossmedia. Meerdere bedrijven zullen zich daar gaan vestigen. "Beide locaties zijn in onze ogen inspirerender en toegankelijker dan een kantoor in Amsterdam Zuid-Oost", meent de gemeente.

De gemeenteraad zegt dat het niet bang is dat Hilversum als mediastad ten onder gaat. "Maar met het mogelijke vertrek van VARA en BNN raakt de regio wel weer werkgelegenheid kwijt."

Medewerkers van beide omroepen zouden helemaal niet blij zijn met de verhuizing naar Amsterdam. Er zou zelfs onderzoek zijn gedaan onder medewerkers die dat uitwijst, maar de uitkomsten zijn niet naar buiten gebracht. Volgens de gemeente vindt ruim de helft van de VARA medewerkers dat de nieuwe fusieomroep niet naar Amsterdam moet. "Dat zou VARA-directeur Frans Klein, zelf Hilversummer en nota bene lange tijd raadslid, moeten aanspreken."