Home Landelijke radio Zendtijdverdeling mini-omroepen op de schop

Zendtijdverdeling mini-omroepen op de schop

De zendtijdverdeling voor genootschappen op geestelijke grondslag wordt rigoureus veranderd. Dat maakte voorzitter J. van Cuilenborg van het Commissariaat voor de Media bekend in het AVRO-programma Antenne 2. De hoeveelheid zendtijd voor o.a. IKON, Humanistische Omroep en RKK hangt vanaf 2005 nog maar voor de helft af van de omvang van de achterban. Dit is vooral voordelig voor de kleinste ‘artikel 39f’-omroepjes, die hun jaarlijkse TV-zendtijd van 12 naar 25 uur zien groeien. Op de radio wordt dit zelfs 76 uur. De totale zendtijd voor kerkelijke en geestelijke omroepen neemt niet echter toe. De grotere mini-omroepen leveren dus flink in.

Onder Mediawet-artikel 39f vallen: Boeddhistische Omroep Stichting, Humanistisch Verbond, IKON/Zendtijd voor Kerken, Nederlands-Israëlitisch Kerkgenootschap (NIK), Nederlandse Moslim Omroep, Organisatie voor Hindoe Media en Rooms-Katholiek Kerkgenootschap (RKK).

Overigens zal dierenomroep Nutopia, die bij het niet behalen van 50.000 leden gebruik wil maken van deze achterdeur om tot het publieke bestel toegelaten te worden, geen kans maken omdat de dierenliefhebbers geen hoofdstroming vertegenwoordigen.