De nieuwe studio’s van NPO Radio 2 en NPO Radio 5 op het Media Park in Hilversum worden na de zomer in gebruik genomen. Ook de zenderredacties van beide radiostations verhuizen naar het nieuwe onderkomen in het Radiohuis op het Media Park. Het gaat daarbij onder meer om de muziekredactie, internetredactie, vormgeving en het zenderbrede productieteam.

Ruim een jaar geleden werd bekend dat de NPO de studio’s van Radio 2 en Radio 5 wil verplaatsen naar het Media Park. Nu zijn beide studio’s nog gehuisvest in het AKN-gebouw, verderop in Hilversum. Die studio’s zijn nodig aan vervanging toe, stelt de NPO.

Met de verhuizing komen alle publieke radiostudio’s bij elkaar te zitten op het Media Park. De nieuwe studio’s van Radio 2 en Radio 5 worden na de zomer in gebruik genomen, al laat een woordvoerder van de NPO weten dat er nog geen officiële datum is.

Nieuwe studio’s

Radio 2 en Radio 5 nemen de huidige studio’s en werkplekken van Radio 4 in het Radiohuis over. Voor Radio 4 is een nieuwe studio en plek voor livemuziek gecreëerd. Hoeveel geld er met de verbouwing en de verhuizing gemoeid zijn, is niet duidelijk.

Volgens de NPO betekent één centrale locatie voor alle publieke radiozenders (Radio 1 t/m Radio 5) een kostenbesparing en efficiënter werken. “Te denken valt bijvoorbeeld aan zaken als studio’s, noodstroomvoorzieningen en beveiliging”, aldus de NPO.

Bezwaar tegen verhuizing

Toch ging de verhuizing van Radio 2 en Radio 5 naar het Media Park niet zonder slag of stoot. KRO-NCRV en AVROTROS tekenden officieel bezwaar aan tegen de plannen.

Ook noemden direct betrokkenen de plannen ‘onbegrijpelijk’. Ze doelden daarbij onder meer op de nieuwe Radio 4-studio, die vlak voordat de plannen bekend werden in gebruik werd genomen. “Van de studio van Radio 4 is de verf amper droog en nu al moet er weer een nieuwe komen. Dat zou je raar kunnen vinden, en dat doet men ook.”

Foto: Jan Willem van Hofwegen | NPO