Home Landelijke radio Zendermanager wil meer Soul op Radio 6

Zendermanager wil meer Soul op Radio 6

Om Radio 6 aantrekkelijker te maken voor ‘de tolerante wereldburger’ moet minder wereldmuziek en meer soul worden geprogrammeerd. Dit staat in een notitie van interim-zendermanager Florent Luyckx voor de omroepen die op Radio 6 uitzenden. Begin april moeten de omroepen hierover een akkoord bereiken met Luyckx.

Een bij deze kwestie betrokken omroepmedewerker die anoniem wil blijven zegt in het Parool:  "Dit is een etnische muziekzuivering." Radio 6 kon twee jaar geleden ontstaan doordat de publieke omroep de frequentie van de noodlijdende Concertzender, een Amsterdams initiatief uit 1982, gebruikte. De medewerkers van het oude Concertzender zijn daar nog steeds pissig over en ‘lekken’ regelmatig informatie over Radio 6.

De bedoeling van Radio 6 was dat de zender de programmering van de Concertzender grotendeels zou overnemen. Modern, experimenteel klassiek zou naar Radio 4 gaan, Radio 6 zou veertig procent jazz, veertig procent wereldmuziek en twintig procent cross-over uitzenden. Het voorstel van Luyckx is nu cross-over en wereldmuziek gezamenlijk terug te brengen tot twintig procent, ten gunste van soul en rhythm-and-blues, dat met jazz tachtig procent van de zendtijd moet vullen.

Doel is ‘meer herkenbare muziek’ uit te zenden, omdat ‘de tolerante wereldburger’, een Hilversums model voor het type luisteraar naar Radio 6, nu onvoldoende wordt bereikt. Daartoe is een centrale muziekredactie ingesteld die, de omroepen overrulend, sinds januari al meer populaire muziek in de vroege ochtend laat uitzenden. Dit alles moet ‘een eenduidiger muzikaal beeld’ opleveren.

Directeur Jan Slagter van Omroep Max: "Ons populairste programma van Radio 6, Jazz op zes elke ochtend met Edwin Rutten, moet vanaf januari al veel vlakkere muziek draaien dan we zouden willen. Daarop zijn honderden mails binnengekomen. Als dat programma nog verder om zeep wordt geholpen, zullen we heftig protesteren."

Margreet Teunissen, de eind vorig jaar wegens meningsverschillen opgestapte zendermanager vanaf een piste in Frankrijk: "Ik ben niet meer in de positie daar in het openbaar iets over te zeggen, helaas." VPRO’s hoofdredacteur radio Kees Schaepman: "Ik praat met meel in de mond, want voor ons is er veel aan gelegen de avondprogrammering met De avonden te behouden. Ik onthoud me dan ook maar van kritiek op andere onderdelen. Op zich is het goed dat Radio 6 de volle aandacht krijgt van de Publieke Omroep."

Luyckx zelf beklemtoon dat het hier om een concept gaat, dat alleen ten doel heeft het publiek werkelijk te bereiken: "Het beleid is nog niet in beton gegoten. Het is een voorzet voor de discussie."