Sharid Alles, zendermanager van NPO 3FM, vindt het lastig dat ze soms als persoon op het hakblok wordt gezet als het over de luistercijfers van 3FM gaat. “Ik heb er wel moeite mee dat dingen soms heel erg bij mij op de persoon worden gespeeld. Volgens mij ben ik ook gewoon mijn werk aan het doen en is dat op de persoon spelen niet nodig”, zegt ze in BM Talk van Broadcast Magazine. Onder meer Eddy Keur en Ron Bisschop veegden onlangs de vloer aan met Sharid en stelden dat ze moest opstappen.

Hoe 3FM er nu voorstaat, is volgens Sharid niet alleen af te lezen aan de luistercijfers. “Natuurlijk snap ik het: die cijfers zijn meetbaar, dat is waar je uiteindelijk op afgerekend wordt. Maar het heropbouwen van een merk dat zo hard onderuit is gegaan als bij 3FM is gebeurd, dat heeft een heleboel facetten. Luistercijfers zijn daar één ding van. Het is af en toe wel vermoeiend of frustrerend dat de focus zo op die luistercijfers ligt.”

De zenderbaas kijkt liever naar andere aspecten, zoals het teamgevoel binnen het station. “Ik vind het heel erg belangrijk dat de sfeer goed is binnen het team van 3FM, dat we weten welke kant we op willen. Dat is nu absoluut het geval. Dat moeten we doorzetten en dan schudden we dat van die luistercijfers wel van ons af.”

‘Flow’ in de dag

Als Sharid gevraagd wordt hoe het nu met 3FM gaat, antwoordt ze: “Wel goed eigenlijk. We zijn ontzettend hard aan het werk en we zijn heel leuke dingen aan het doen. De nieuwe programmering zorgt er echt voor dat we een heel goede flow hebben in de dag, daar ben ik heel erg blij mee.”

Ook aan het muziekformat is de afgelopen tijd gesleuteld, onder leiding van Roosmarijn Reijmer. “De muziekmix is echt precies wat we willen. Het is ver weg van 538 en Q, het hangt ook niet tegen Radio 2 aan en KINK zit weer in een heel andere hoek. We hebben echt een eigen geluid. We zijn alternatiever, maar toch niet té alternatief.”

Lange weg

Het gaat beter met de zender, stelt Sharid. En dat zegt ze ook terug te zien in het aantal reacties van luisteraars. “We krijgen ontzettend veel respons van luisteraars, sinds een half jaar ongeveer. Dat was daarvoor echt niet. Die mensen zijn blij met de zender”, vertelt de zendermanager. “We zijn heel lekker op weg, maar het gaat echt nog een heel lange adem nodig hebben.”

De luistercijfers van 3FM willen nog niet erg aantrekken. De zender zit al zo’n jaar tussen de 2,1 en 2,5 procent marktaandeel.

Bekijk hieronder BM Talk met Sharid Alles:

Foto: NPO 3FM | Michel Schnater