Home Landelijke radio Zendermanager Radio 4 reageert op kritiek

Zendermanager Radio 4 reageert op kritiek


Zendermanager Marwil Straat van Radio 4 heeft gereageerd op de perikelen rond het nieuwe ochtendprogramma dat Annette van Trigt gaat presenteren op de publieke zender. “Naar aanleiding van de aankondiging hiervan wordt in verschillende dagbladen maar ook op het eigen Radio 4-forum druk gereageerd tegen de op handen zijnde verandering. Dat roept vragen op. Hoe zorgvuldig gaat Radio 4 te werk en waarom verandert de programmering? Reden voor Radio 4 om inzicht te geven in het hoe en waarom van deze beslissing.”

Het programma van Van Trigt vervangt het programma ‘Viertakt’ per 1 februari 2010. Dat Viertakt gaat verdwijnen stuit veel luisteraars tegen de borst. Maar volgens Straat is uit onderzoek gebleken dat driekwart van de luisteraars van Radio 4 pas gaat luisteren na negen uur in de ochtend, na Viertakt. “Voor negenen luisteren deze mensen ook radio, maar stemmen af op andere zenders om bijgepraat te worden in de actualiteit van de dag. De nieuwsbehoefte van de luisteraar is onmiskenbaar, dat kunnen wij bij Radio 4 niet negeren. Vanuit het perspectief van radioprogrammeren is een belangrijke radiowet relevant die over de hele wereld wordt erkend: een radiozender bouwt zijn publiek op in de ochtend. Hoe meer luisteraars de zender vroeg aan zich weet te binden, des te groter blijft de beluistering de rest van de dag. Van een goed ochtendprogramma profiteren in feite alle programma’s op de dag.”

Volgens Straat kijkt het radiostation niet alleen naar de luistercijfers. “Radio 4 de ambitie om een breed publiek voor de klassieke muziek enthousiast te maken en aan zich te binden. Een ambitie die voortvloeit uit de overtuiging dat de klassieke muziek dat verdient. Een ambitie die voortvloeit uit het werken met publiek geld.”

Uit onderzoek bleek dat het programma van Annette van Trigt beter gewaardeerd werd door testgroepen, dan Viertakt. “Dat maakt dat zij vanaf februari dagelijks dit programma gaat presenteren, ondersteund door een redactie met klassieke muziekprofessionals. “Persoonlijk hoop ik dat het programma Viertakt met zijn presentator Hans Haffmans voor Radio 4 behouden blijft en dat voor dit programma een ander, beter tijdstip wordt gevonden. Daarmee zal het aan luisteraars kunnen winnen. Ik ga met de NPS, de omroep die dit programma produceert, een gesprek aan om te zien wat de mogelijkheden hiervoor zijn. Hans Haffmans verdwijnt in elk geval niet van de zender. Hij blijft verschillende programma’s maken en zal met een nieuw middagprogramma terugkeren.