Home Landelijke radio Zendermanager 3FM schrikt niet van lage marktaandeel

Zendermanager 3FM schrikt niet van lage marktaandeel

Basyl de Groot
Basyl de Groot

Basyl de Groot, zendermanager van NPO 3FM, zegt niet geschrokken te zijn van het lage marktaandeel van de zender. Afgelopen dinsdag werd bekend dat 3FM afgelopen periode een marktaandeel had van 5 procent – het laagste aandeel van deze eeuw. “We zijn allemaal dromers, maar ik had dit wel verwacht, ja”, zegt De Groot in Dagblad Metro.

“Ik ben heel trots op de eerste stappen die we gezet hebben”, aldus De Groot. “In november ging de hele programmering om. Als je dan ziet wat we nu al aan het neerzetten zijn. We zijn bezig ons te ontwikkelen tot een volwaardig jongerenmerk. En dat doen we met meer dan radio maken alleen.”

De Groot staat dubbel in de kwakkelende luistercijfers van 3FM. “Want ik wil wel degelijk dat 3FM gewoon weer een mooi aandeel heeft in het bereiken van jongeren, ook op de radio. Maar ik besef heel goed dat dat nu even niet aan de orde is. We hebben een heleboel omgegooid. Daar moeten luisteraars even aan wennen. Die keuze hebben we met z’n allen, met heel NPO, gemaakt. We zullen even door een dal heen moeten.”

Tijd nodig
Volgens De Groot trekken de luistercijfers van 3FM wel weer bij. “In 1997, het jaar dat ik bij 3FM begon, kwamen de commerciële zenders op. Toen zijn we net als nu ook helemaal opnieuw begonnen, met nieuwe mensen als Giel Beelen in de ochtend. Bijna niemand kende hem. Het duurde destijds ook een paar jaar voordat het een beetje ging lopen. Het heeft gewoon echt veel tijd nodig.”

De zendermanager vervolgt: “Met name radio, want radio is best wel langzaam en heeft heel erg met gewoontes te maken. Als die vastigheden weg zijn, gaan mensen om zich heen kijken en komen ze misschien later weer terug. Of niet. Maar voor je weer nieuwe mensen bereikt hebt, ben je vaak een hele tijd verder.”

Redenen
De Groot noemt meerdere redenen voor de sterke daling in luistercijfers van 3FM. “Je zag dat de cyclus van Serious Radio, die dertien jaar geleden is ingezet, op zijn retour was. Bekende namen gingen weg. Nooit leuk, maar het hoort bij ons want wij leiden op. Als je dat allemaal in een vrij korte tijd doet, is het effect daarvan pittig.”

>> Het hele interview met De Groot is via deze link te bekijken

Foto: Hans-Peter van Velthoven | 3FM