Home Landelijke radio Wouter van der Goes: “Bij Yorin FM werd creativiteit dood gemaakt”

Wouter van der Goes: “Bij Yorin FM werd creativiteit dood gemaakt”

Q-music begon afgelopen maandag met een nieuwe programmering. Het is het eerste hoorbare werk van Wouter van der Goes, die sinds september programmadirecteur is van de ‘feel good’-zender. In de aanloop naar de nieuwe programmering zocht RadioFreak hem op in zijn kantoor dat zich kenmerkt door veel foto’s uit zijn BNN/3FM-periode en een hoop rode Q-music goodies. We spraken met hem over zijn verleden en over de toekomst van Q.

De landelijke carrière van Wouter van der Goes begon in 1994 bij Radio 538. “Ik wilde graag landelijk radio maken en ik had bandjes gestuurd naar Veronica en 538. Ik was toen al actief bij de lokale omroep in Heiloo waar we met een groep een leuke zender hadden opgezet en ik was voice-over bij Kindernet. Ik werd uitgenodigd door Erik de Zwart voor een gesprek en vervolgens ging hij op vakantie en zou hij na twee weken iets laten horen. Dat zijn echt de twee langste weken van mijn leven geweest. Na die twee weken, op vrijdagmiddag, had ik nog steeds niks gehoord, dus ik heb, achteraf heel stom, gebeld naar 538. Maar Erik de Zwart zat daar natuurlijk de Top 40 te presenteren, dus hij zou me na 18:00 uur terugbellen. Ik moest alleen ’s avonds om 19:00 uur radio maken in Heiloo en mobiele telefoons had je toen nog niet. Mijn huistelefoon had ik daarom doorgeschakeld naar de studiotelefoon. Toen kwam om half negen iemand de studio binnen lopen dat één of andere Erik had gebeld, vlak voordat ik in de studio was. Dus ik bel meteen terug en gelukkig was hij er nog. En terwijl ik radio aan het maken was kreeg ik te horen dat ik bij ze mocht komen werken. Die maandag daarop ben ik weer naar 538 gegaan en de zaterdag daarna was ik al te horen op zender.”

“Na eerst wat invalwerk te hebben gedaan, kreeg ik een fulltime baan. Ik ging radio maken op vrijdag en zondag en ik deed een aantal productionele dingen. Ik begon als producer bij Wil Luikinga, maar heb later bijvoorbeeld ook bij Ruud de Wild gezeten. In 1997 werd ik fulltime dj en ging ik zes avonden per week van 21:00 tot 01:00 uur radio maken, dat programma heette ‘After Dark’.”

Op 1 januari 1998 maakte Wouter de overstap naar Veronica FM. “Toen ik bij Radio 538 begon liep het station al wel: de etherfrequentie hadden ze en de programmering was op orde. Eind 1997 sprak ik Robert Jensen, toen programmadirecteur bij Hitradio Veronica, over het feit dat ze een etherfrequentie kregen. Ze zouden met Veronica FM helemaal vanaf nul gaan beginnen en dat vond ik heel gaaf. Edwin Evers ging naar de KRO en er zou een nieuwe studio komen. Het station werd gewoon opnieuw opgebouwd. Daar kwam bovenop dat ik bij 538 niet echt kansen had om andere dingen te doen dan ik deed en die kans was er bij Veronica wel.” Bij Veronica FM presenteerde Wouter vervolgens jaren lang diverse programma’s en werd hij voice-over voor RTL.

“Toen werd Veronica FM omgedoopt tot Me, wat achteraf geen Me maar Yorin werd. Er braken rare tijden aan. De naamsverandering deed ons geen goed maar daarnaast veranderde de sfeer. Waar we altijd heel erg scherp waren geweest en altijd heel erg hard werkten voor de toko stortte de creativiteit in en werden er mensen zomaar weggestuurd, het werd echt een hele nare tijd. Ineens was Robert Jensen ook nergens meer te vinden, terwijl hij altijd heel erg kon motiveren. Er was niemand die de kar vooruit trok. Eerst had hij een sabatical, vervolgens kwam hij opeens niet meer of hij kwam en hij sloot zich af begon opeens al zijn programma’s op te nemen. Hij zal er ongetwijfeld zijn eigen redenen voor hebben gehad, maar hij was niet meer toegankelijk voor anderen. Daar kwam bij dat Jensen een aantal van die mannetjes om zich heen had lopen die dachten dat ze God zelve waren. Die kwamen dan naar dj’s toe en zeiden dat ze hun programma beter op konden nemen, omdat dat strakker klinkt. Creativiteit werd gewoon doodgemaakt.”

“Ik presenteerde destijds het middagprogramma met Gijs Staverman en die werd opeens ‘weggehaald’, omdat hij tv moest maken terwijl hij helemaal niet weg wilde,” zo vervolgt Wouter over zijn laatste maanden bij Yorin FM. “Ook maakten we op een gegeven moment twaalf uur radio per dag, ik moest in een half uur een hele nacht voicetracken. Je kunt hele mooie dingen met voicetracks, maar niet in een half uur, dan maak je het medium gewoon kapot.”

Wouter nam toen de beslissing dat hij op deze manier niet meer door wilde gaan bij Yorin FM. “Ik ben in november gaan praten met de toenmalige directeur van Yorin, Arthur Weijers, een sympatieke, harde, zakelijke, maar wel eerlijke man. Ik heb gezegd wat ik niet leuk vond en ik had wat dingen voorgesteld om het wel leuk te maken. In februari kreeg ik een vervolggesprek waarin hij zei: ik begrijp wat je wil, maar zo gaan we het niet doen. Ze waren met een nieuw iemand bezig om de ochtendshow te doen: Giel Beelen. Die nam alleen de tijd om er over na te denken, hij was niet zo happig en toen is het Stenders geworden. Robert Jensen zou daarnaast terug komen, als programmaleider wel te verstaan. Robert was inmiddels namelijk 2 jaar eerder door Dick van de Graaf (toenmalig CEO van HMG/RTL) de laan uit gestuurd en was bij Noordzee FM terecht gekomen. Arthur legde uit dat iedereen gewoon zijn bek moest houden en dat er van hogerhand wel zou worden besloten wat er allemaal ging gebeuren. Dus ik heb gezegd dat ik blij was dat hij heel eerlijk was, maar dat ik verder zou gaan kijken. Ik voelde er weinig voor om voor de 2e keer in de ellende van Jensen terecht te komen.”

“Als ik terug kijk op hoe het na mijn vertrek verder is gegaan met Yorin, dan hebben ze de negatieve lijn die ze hadden ingezet voortgezet. Rob Stenders is een hele goede radiomaker, maar op de één of andere manier hebben ze die niet goed uit de verf kunnen laten komen. Henk Westbroek heeft nooit iets te zoeken gehad op Yorin en Jensen sloeg nog geen deuk in een pakje boter. Ze zijn een hele verkeerde weg ingeslagen en nu is het kapot.”

Toen kwam BNN op het pad van Wouter terecht en mocht hij de plek van Ruud de Wild op 3FM overnemen. “Ik kende de omroep al omdat mijn vrouw er werkt en ik had al een goed contact met Gerard Timmer (destijds voorzitter van BNN). Ik vond dit nieuwe avontuur erg spannend. Ik had natuurlijk altijd muziekintensieve radio gemaakt en nu moest ik opeens drive-time. Ik heb ook echt tijd nodig gehad om het programma van de grond te krijgen. De eerste zes maanden heb ik heel erg moeten zoeken naar wat we precies wilden en we hebben ook de nodige wisselingen in het team gehad, maar uiteindelijk is het, zeker met Astrid de Jong erbij, helemaal goed gekomen. Veel mensen waren in het begin negatief over me in interviews en dat raakte me echt, maar uiteindelijk lach ik me kapot omdat het ik ze heb laten zien dat het wel goed is gekomen. Tijdens de laatste meting waren we het tweede middagprogramma tussen 16:00 en 18:00 uur, heel dicht onder Ruud de Wild.”

Na 2,5 jaar bij BNN/3FM maakte Wouter in september de overstap naar Q-music om daar als programmadirecteur aan de slag te gaan. “Erwin Deckers, van Q-music België, is iemand die ik al heel lang ken. Toen ze met een zender begonnen in Nederland hadden we het er al wel eens over gehad. In een later stadium, ongeveer april dit jaar, hebben we het er weer over, toen heb ik daar met een aantal mensen over gepraat. Allemaal zeiden ze dat ze het begrepen; dat ik ondanks dat ik het heel erg naar mijn zit had op 3FM, het toch moest doen, omdat heel goed bij mij past. Eén van de mensen die dat zei was nota bene de voorzitter van BNN die me vertelde dat alle mooie kansen altijd op een verkeerd moment komen. Maar dat je ze wel moet pakken als je ze krijgt. Ondanks een lopend contract met BNN lieten ze mij gewoon gaan. Dit geeft mooi aan wat voor een goeie club mensen BNN is!”

“Deze zomer werd mijn overstap bekend en vervolgens heb ik een hele leuke laatste maand gehad bij 3FM. Ik heb het op een maandag uitgelegd aan mijn luisteraars en verder hebben we er nooit meer over gepraat. De laatste maand was gewoon een maand alsof er niets aan de hand was. Andere dj’s, zoals Rob Stenders en Ruud de Wild, hebben in een laatste weken voor hun overstap heel veel geluld over hun nieuwe baan en dat vond ik altijd zo kinderachtig overkomen. Ik heb meteen besloten dat ik dat absoluut niet wilde hebben.”

Nu werkt hij alweer een maand bij Q-music. “Het is een station waarmee het al heel goed gaat en ik denk dat we de lijn waar we nu al op zitten moeten doorzetten. Desondanks zijn er een aantal dingen die we kunnen perfectioneren, en dat is een proces dat altijd aan de gang blijft.”

“Q is ook echt wel een zender die ik, overigens in België al, een heel goed station vond. Het klopt aan alle kanten. Het is positief en daar houd ik wel van. Er gebeurt ook veel op de radio zoals de Riksja race, Foute 111 enz.”

“Ik ben in dit kantoor alleen maar bezig met radio,” zo vertelt Wouter over zijn functie als programma directeur. “Een managementfunctie heb ik nooit geambieerd, dan had ik wel een managementopleiding gevolgd en was ik nu leidinggevende bij een koekjesfabriek of zo. Dat ik nu zo’n functie bekleedt bij een radiostation komt vooral voort uit de ambitie om heel veel met radio te gaan doen. En dat ook vooral in het combinatie met het maken van een programma, want dat ik heb in september echt gemist.” Wouter is sinds maandag dagelijks te horen tussen 12:00 en 13:00 uur. “Ik maak nu weer een muziekintensief programma en dat vind ik minstens zo leuk als drive-time radio. Alles heeft zo zijn leuke kanten.”

De programmering bij Q-music kenmerkt zich naast de ochtendshow door niet de meest grote namen uit de radiowereld. Toch maken Wim van Helden en Menno Barreveld sinds een jaar programma’s die goed scoren. “In de scène maken we ons druk over grote namen, maar de luisteraar boeit het niet. Die wil herkenbaarheid! Het werkt ook niet om bekende mensen neer te zetten op de radio, radio is namelijk een vak en veel TV mensen beheersen dat vak gewoon niet. Dat hebben we wel gezien met mensen als Winston Gerschtanowitz, Mental Theo en andere BN’ers.”

Voorlopig gaat Q-music door met de programmering die afgelopen maandag in is gegaan, maar Wouter blijft zijn ogen open houden om andere dj’s aan te trekken. “Er zijn zeker een aantal mensen die ik heel graag bij Q zou willen hebben. Wie het zijn ga ik niet zeggen, omdat de concurrentie waarschijnlijk ook op die drie namen aast en ik ze op dit moment nog niet kan gebruiken. De programmering zit nu al vol met goede diskjockeys. Maar als er ooit een gat komt in de programmering, dan heb ik wel een verlanglijstje.”

Tot slot vroegen we Wouter naar het hoogtepunt van zijn carrière tot nu toe. “Dat hangt hier aan de muur”, wijzend op een foto van het glazen huis. “Daar heb ik ook twee echt goede vrienden aan over gehouden: Giel en Gerard. En reken er maar op dat ik er dit jaar ook weer bij ben, alleen achter de schermen. Ik kan dat niet vanaf een afstand gaan volgen. Waarschijnlijk neem ik gewoon een week vrij en ga ik naar de Neude.”