Home Landelijke radio Werkgroep wil twee publieke radiozenders schrappen

Werkgroep wil twee publieke radiozenders schrappen

Als het aan de Werkgroep Andere Publieke Omroep (APO) ligt wordt de publieke omroep reclamevrij, gaat het aantal televisiezenders terug naar twee en het aantal radiozenders terug naar drie. Om de nieuwsfunctie van de publieke omroep te versterken zal de Wereldomroep in de NOS worden opgenomen.

De voorstellen zijn vandaag gepubliceerd door de APO. De werkgroep bestaat uit vier mediadeskundigen die op eigen initiatief sinds 2004 hebben nagedacht over een beter functionerende publieke omroep. Onder hen zijn oud-hoofdredacteur van het NOS Journaal Nico Haasbroek en mediadeskundige Antonie Dake. De werkgroep denkt dat zijn plannen vanaf het seizoen 2007/2008 kunnen worden ingevoerd.

Volgens de groep is de situatie voor de publieke omroep mede door de komst van Talpa slecht geworden. Daarbij komt dat de “ernstige” verdeeldheid binnen de publieke ormoepen en de snelle technologische ontwikkelingen alarmerend is. De werkgroep stelt voor sport niet langer als avondvullend vermaak, maar louter als nieuws te behandelen. Verder zal internet naast radio en televisie een pijler van de publieke omroep moeten worden, onder meer doordat er een hoofdredacteur internet komt.