Home Landelijke radio VVD Arcen en Velden wil Omroep Venlo

VVD Arcen en Velden wil Omroep Venlo

Als het aan de VVD-fracties in Arcen en Velden ligt is omroep Venlo daar zo snel mogelijk te ontvangen. Venlo en Arcen gaan fuseren per 1 januari 2010. "Inwoners van Arcen en Velden hebben ons laten weten graag Omroep Venlo te willen ontvangen", zegt John Heuvelings, VVD-raadslid in Venlo. VVD-raadslid Ai Kruijse van Arcen en Velden, verwacht dat het fusieproces tussen Venlo en zijn gemeente soepeler verloopt door de ondersteuning van televisiebeelden. Burgers in Arcen en Velden en Venlo kunnen zo over en weer kennismaken met wat er in beide gemeenten speelt.
Het uitzendrecht in Arcen en Velden is momenteel door het Commissariaat voor de Media toegewezen aan Omroep Maasland, dat valt onder de Bergense en Arcen en Veldense Stichting (BAVLOS), . Deze verzorgt alleen radio-uitzendingen en een beeldkrant. Een televisiezender is er niet. Algemeen directeur Vince Beijersbergen van Omroep Maasland zegt dat er tot 2010 niets zal veranderen. Pas na de definitieve herindeling komen de twee zendmachtigingen te vervallen.
"Misschien krijgen wij de zendmachtiging van de gefuseerde gemeente wel. Wij slagen er al vijftien jaar in om zelfstandig de broek op te houden, als enige omroep in de regio zonder een cent subsidie. We hebben veel knowhow in huis en maken goede programma’s. Omroep Venlo krijgt jaarlijks meer dan tweeënhalve ton subsidie. Daar kunnen wij ook wat moois mee maken. In Venlo is radio een ondergeschoven kindje."
Beijersbergen zegt dat pogingen tot samenwerking met omroepen in de regio nooit tot resultaat hebben geleid. Hij wil samenwerken op basis van gelijkwaardigheid. Directeur Robert Bouten van Omroep Venlo vindt dat laatste "appels met peren vergelijken. Maasland is uit het regionale samenwerkingsverband gestapt."
Drie jaar geleden is Bouten door het gemeentebestuur van Arcen en Velden benaderd. "Ze wilden van Maasland af, omdat ze er bijzonder ontevreden over waren. En daarom krijgt Maasland geen subsidie."
De nieuwe gemeente in oprichting moet de twee omroepen om de tafel brengen. Lukt een omroepfusie niet, dan zullen beide een zendmachtiging moeten aanvragen. Het commissariaat hakt dan de knoop door, waarbij het advies van Venlo en Arcen en Velden zwaar weegt. De nieuwe omroep moet de programmaraad op orde hebben en heeft een verklaring nodig van representativiteit, aldus Bouten. "Beide gemeenten zien Omroep Venlo graag als de nieuwe omroep. Tien vingers eraf als wij dat niet worden."