Home Landelijke radio Vroege Vogels weer vanuit buiten

Vroege Vogels weer vanuit buiten

Het VARA Radio 1-programma ‘Vroege Vogels’ wordt met ingang van 27 februari uitgezonden vanuit het Capitool in ‘s-Graveland. Dat gebouw in neo-classisistische stijl kreeg in de jaren ’80 vooral bekendheid als uitzendlocatie van het politieke praatprogramma ‘Het Capitool’. Het voormalige theehuis van Natuurmonumenten brandde in de zomer van 2002 af, maar is inmiddels herbouwd en wordt met de start van de ‘Vroege Vogels’-uitzendingen weer officieel in gebruik genomen.

Eindredacteur C. van Lingen van het zondagochtendprogramma is erg blij met de nieuwe locatie. “Na 27 jaar binnen in een reguliere radiostudio een natuur- en milieuprogramma gemaakt te hebben, vonden we het erg prettig om nu met het programma zelf naar buiten te kunnen. En de zoektocht naar een geschikte plaats in de directe omgeving van Hilversum bracht ons bij het Capitool.”

Dat de nieuwe Vroege Vogels-studio deel uitmaakt van een landgoed van de Vereniging Natuurmonumenten levert volgens Van Lingen geen inhoudelijke problemen of beperkingen op. Daarover zijn volgens Van Lingen met Natuurmonumenten heldere afspraken gemaakt die de onafhankelijkheid van de radiomakers garanderen.

De laatste decennia is het gebouwtje achtervolgd door pech. Tijdens een harde storm in 1990 viel er een boom op het achterste gedeelte. Slechts de entree, met belangrijke houtsnijwerkdetails en neo-classistische kenmerken, is toen overeind gebleven. Natuurmonumenten herstelde het gebouw volledig. In de zomer van 2002 brandde het Capitool – hoogstwaarschijnlijk door kortsluiting – nagenoeg helemaal af. Aan de hand van tekeningen was het mogelijk om een reconstructie te maken. [Planet]