Home Landelijke radio VPRO ‘ontslaat’ columnist Philip Freriks live op Radio 1

VPRO ‘ontslaat’ columnist Philip Freriks live op Radio 1

Een pijnlijk moment op NPO Radio 1 vanochtend. Nadat Philip Freriks in het VPRO-programma ‘OVT’ zijn wekelijkse column had voorgelezen, kreeg hij te horen dat die column ook zijn allerlaatste was. Philip wist van niks, zo liet hij live op de radio weten. Volgens de presentatoren berust het ‘ontslag’ op een misverstand.

Nadat Philip Freriks zijn column had afgerond, zei presentator Jos Palm: “De eerlijkheid gebiedt ons te zeggen dat wij tot onze grote spijt afscheid van je gaan nemen als columnist, omdat je carrière zo’n ontzettend hoge vlucht heeft genomen in de finale van je bestaan.” Philip stond perplex. “Ik verbaas mij een beetje dat mij dat hier rechtstreeks in de uitzending wordt medegedeeld. Maar het zij zo”, antwoordde hij.

Mede-presentator Laura Stek: “Wij dachten dat je er zelf voor had gekozen. Dit is verkeerde informatie.”

‘Ernstig misverstand’

Jos Palm: “Dit is echt een ernstig misverstand, Philip. Zo hebben wij dit niet begrepen. Als het niet klopt, dan wil ik daar onmiddelijk mijn excuses voor aanbieden, want zo werken wij nooit.” Philip daarop: “Nou dat blijkt dus niet.”

De VPRO heeft op haar website een verklaring geplaatst naar aanleiding van het voorval. “Zoals u heeft kunnen horen, leefden wij in de veronderstelling dat dit de laatste column van Philip Freriks zou zijn. Dat berust op een ernstige miscommunicatie waarvoor wij verantwoordelijk zijn. Wij bieden Philip Freriks daar onze welgemeende excuses voor aan.”

Foto: KRO-NCRV