Home Landelijke radio VPRO: live ontslag Philip Freriks “kolossale fout”

VPRO: live ontslag Philip Freriks “kolossale fout”

Het ontslag van Philip Freriks live in de uitzending van het VPRO-programma OVT was een “kolossale fout”. Dat heeft Eindredacteur Paul van der Gaag gezegd in de uitzending van OVT op NPO Radio 1.

De columnist werd vorige week live bedankt voor z’n laatste column. Vervolgens bleek dat hij niet wist dat hij moest stoppen. “Dit had niet mogen gebeuren en het berust op een misverstand dat een half jaar geleden is ontstaan in een telefoongesprek tussen Philip en mij, als eindredacteur van OVT. Vanaf dat moment ben ik ervan uitgegaan dat Philip aan het eind van 2018 nog twee keer een column zou doen, en dat hij zelf had besloten daarna met zijn column te stoppen”, aldus Van der Gaag.

Freriks zei daar zelf later over dat hij had aangegeven dat het lastig was met z’n column vanwege de afstand naar zijn woonplaats Parijs.

De eindredacteur geeft toe dat hij de conclusie niet had mogen trekken. “En ik had natuurlijk in de weken voorafgaande aan zijn column van afgelopen zondag contact met hem op moeten nemen. Dat dat niet is gebeurd is een kolossale fout geweest. Wij hebben daar, direct in de uitzending van vorige week al, onze excuses voor gemaakt. En ik heb dat persoonlijk ook aan Philip gedaan.”

Verjongen

Volgens andere columnisten van OVT zou verjonging de reden zijn dat Freriks weg moest. “Dat is niet het geval”, zegt Van der Gaag. “Het is wel zo dat we ook willen variëren, zodat we een podium kunnen bieden aan mensen met een verschillende kijk op de geschiedenis.”

Freriks heeft inmiddels zelf al besloten te stoppen met de column.


Foto: Screenshot NPO Radio 1