Home Landelijke radio Voorzitter NCRV wil nauwer samenwerken met EO

Voorzitter NCRV wil nauwer samenwerken met EO

Voorzitter Leo Born van de NCRV is voorstander van een nauwere samenwerking van zijn omroep met de EO. Ook de leden zouden achter dat plan staan. Zij willen zelfs een fusie met de EO. Born ziet dat de druk op christelijke omroepen vanuit de samenleving groter wordt en hij maakt zich daarover wel zorgen. “Er heerst een gevoel dat geloven een teken van zwakte is. Verder wordt het gevoel gecreëerd dat alle boosheid in de samenleving te maken heeft met religie. Ik vind het daarom een groot goed dat er ondanks alles nog plaats is voor religie binnen de publieke omroep en dat er ruimte is voor christelijke maatschappelijke organisaties zoals de NCRV.”

Hij is dan ook een groot voorstander van het veel nauwer samenwerken van de christelijke omroepen in Nederland. Eind vorig jaar stelde hij dat een consortium van KRO, NCRV en EO een mogelijkheid moet zijn. Hij staat nog steeds achter dit idee, ondanks dat de samenwerking tussen de drie omroepen op Nederland 1 bij de nieuwe zenderverdeling in september stopt. “Hoe je het wendt of keert, we zijn alle drie christelijke organisaties. De EO is wat specifieker, met een versmalde missie, wij zijn wat rationeler van inslag en ook bij de KRO zie je nog die traditie. In de wortels horen we gewoon bij elkaar. En dat vindt onze achterban ook. Zeventig tot tachtig procent van de leden is van mening dat de NCRV en de EO eigenlijk één zouden moeten zijn. We zouden sterker staan als we samen zouden optrekken, elkaar rugdekking geven. Want je merkt nu al dat de verdiepende programma’s op de publieke zenders onder druk komen te staan. Kijk maar naar 747AM, Radio 5, daar raken wij verdiepende programma’s kwijt omdat de zender muziekgestuurd wordt. Wij zijn dan ook in alle rust en respect met elkaar als omroependirecties daarover in overleg.”

De huidige crisis in omroepland heeft van Born geen pessimist gemaakt. Hij gelooft dat er voor de NCRV ook in de toekomst nog plaats is. Hij kijkt daarvoor graag naar het verleden: “De NCRV was bij de oprichting veel meer dan alleen de omroep. Wij staan op de stevige bodem van het christelijk erfgoed, als brede organisatie voor het maatschappelijke middenveld.” Hij put hoop uit het succes dat de NCRV heeft bij de activiteiten naast radio- en televisiemaken, zoals kerstproducties voor scholen. “De NCRV is een gerespecteerde omroep. Ik vind dat we daar best trots op mogen zijn.” [ND]