Home Landelijke radio Volkert van der Graaf krijgt 18 jaar cel

Volkert van der Graaf krijgt 18 jaar cel

Volkert van der Graaf is veroordeeld tot 18 jaar cel voor het vermoorden van politicus Pim Fortuyn op 6 mei 2002 op het Media Park in Hilversum. Dat heeft de rechter in de zwaar beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp zojuist uitgesproken.

Fortuyn werd vermoord op het parkeerterrein van Radio 3FM nadat hij te gast was bij Ruuddewild.nl.

De eis van de Officier van Justitie was levenslang. Van der Graaf zal overigens geen 18 jaar in de cel zitten. Gebruikelijk is dat éénderde van de straf kwijtgescholden zal worden. Hij zal dus uiteindelijk 12 jaar moeten zitten.

De rechter acht de kans op herhaling niet aanwezig, en neemt mee dat Van der Graaf geen strafblad had. Bovendien erkent de rechter dat hij zich zorgen maakte over de opkomst van Fortuyn, die schadelijk zou zijn voor kwetsbare personen in de maatschappij; zoals moslims en WAO’ers. De rechter benadrukte dat de straf geen wraak is.

De rechtbank acht bewezen dat Van der Graaf op 6 mei 2002 bij vol verstand met voorbedachte rade Pim Fortuyn heeft doodgeschoten in het mediapark te Hilversum. Van der Graafs psychische stoornis is niet van invloed geweest op de daad. Ook acht de rechtbank bewezen dat Van der Graaf Hans Smolders, chauffeur van Fortuyn, heeft bedreigd met een vuurwapen.

Het is nog niet bekend of Officier van Justitie Plooy in hoger beroep gaat. (RadioFreak / Fok.nl)