Home Landelijke radio Wereldomroep gaat 3,5 miljoen euro bezuiningen

Wereldomroep gaat 3,5 miljoen euro bezuiningen

De Wereldomroep gaat peer 2004 drieënhalf miljoen euro bezuinigen en schrapt 17 arbeidsplaatsen. Dat staat in het reorganisatieplan dat gisteren aan het personeel van de omroep werd gepresenteerd. Verder start de Wereldomroep een Arabische website gericht op het Midden-Oosten en gaat de omroep zich minder op Europa richten.

Het bestuur, de directie, de hoofdredacteur en de afdelingshoofden van de Wereldomroep werden het gisteren op hoofdlijnen eens over de vernieuwing en de toekomstvisie van de omroep. Uitgangspunten in het rapport ‘Een nieuwe Wereldomroep voor een nieuwe eeuw’ zijn de journalistieke onafhankelijkheid en de intensievere samenwerking tussen de diverse afdelingen, waarbij ook het multimediale karakter van de Wereldomroep wordt benadrukt.

De Wereldomroep wil verder nog meer dan voorheen een belangrijke rol spelen met de uitzendingen voor Suriname, de Antillen en Aruba. Verder komt er meer nadruk te liggen op de achtergronden bij het nieuws vanuit een Nederlands en Europees perspectief. Daarnaast worden de marketing- en communicatieactiviteiten van de Wereldomroep versterkt.

De besparingen worden onder meer bereikt door een vermindering van de Nederlandstalige radio-uitzendingen overdag naar Europa. Verder stopt de Wereldomroep met het televisieprogramma Studio NL, dat wordt uitgezonden via de Nederlands-Vlaamse tv-zender BVN-TV. De activiteiten in het Engels, Spaans, Indonesisch en Portugees worden, zij het in enigszins gewijzigde vorm, gehandhaafd.

De Wereldomroep wil met dit reorganisatieplan verdere invulling geven aan de eigen plaats in het publieke bestel. Alle betrokkenen hebben er dan ook alle vertrouwen in dat de Wereldomroep op deze manier inhoudelijk en organisatorisch toegerust is voor zijn rol in de 21e eeuw.