Home Landelijke radio Veronica dreigt met schadeclaim

Veronica dreigt met schadeclaim

Veronica heeft de bestuursrechter woensdag verzocht een dwangsom aan de staat op te leggen als het kabinet niet overgaat tot veiling van de etherfrequenties. De omroep dreigt tevens met een schadeclaim van tientallen miljoenen euro’s als de veiling niet doorgaat.

Veronica noemt het onacceptabel dat het kabinet nog steeds niet bereid is de FM-etherfrequenties voor commerciële radiozenders te veilen. “Het kabinet geeft nergens aan welk algemeen belang hiermee gediend zou moeten worden”, zo stelt de omroep. “Hiermee geeft het kabinet de indruk dat zij slechts de oren laat hangen naar de belangen van de aandeelhouders van stations als Sky en Radio 538. Veronica vindt het onbegrijpelijk dat het kabinet een grote mate van rechtsongelijkheid en onzekerheid creëert.”

De bestuursrechter in Rotterdam zette vorige maand een streep door het kabinetsplan om pas in september 2003 de frequenties via een vergelijkende toets te verdelen, waarbij onder meer bereik en omzet als criteria zouden gelden. De rechter oordeelde dat vooral nieuwe gegadigden op de markt snel recht hebben op duidelijkheid. Die sprak vervolgens uit dat het kabinet voor 16 september 2002 een veiling van etherfrequenties moet uitschrijven.

Vorige week liet premier Balkenende echter weten dat het kabinet nog steeds niet bereid is de frequenties te veilen. De regering heeft besloten verder te werken aan een herziening van het eerdere frequentiebesluit en aanpassing van de regels. Daarbij zal rekening worden gehouden met de overwegingen van de bestuursrechter in Rotterdam.