Home Landelijke radio Van der Laan legt omroepbeleid aan PO-medewerkers uit

Van der Laan legt omroepbeleid aan PO-medewerkers uit

Staatssecretaris Medy van der Laan (Media) heeft vanochtend tegenover enkele honderden omroepmedewerkers haar plannen voor de publieke omroep toegelicht. Een aantal van de kleine driehonderd aanwezigen ging gekleed in een zwart t-shirt met daarop de naam NPS, de programmastichting die Van der Laan wil opheffen. Een enkel spandoek laat de tekst Nederlands Politieke Speeltje zien.

Een medewerker vat de stemming samen: “Het is net of je te horen hebt gekregen dat je ongeneeslijk ziek bent”. De Tweede Kamer moet nog beslissen over de kabinetsvoorstellen.

Van der Laan wil dat omroepverenigingen ’creatieve ondernemers’ worden. Dit houdt concreet in dat publieke omroepen kunnen werken als leverancier van bijvoorbeeld SBS of RTL. Voor de basisfinanciering van de omroepen heeft het voorstel van Van der Laan grote gevolgen. Het budget wordt opgedeeld in drie delen (A,B en C). Het A-deel (140 miljoen euro) is voor de NOS, die daarvan nieuws- en sportprogramma’s moet maken. Het B-deel (129 miljoen, de helft van hun huidige budget) is voor de omroepverenigingen voor programma’s met een opiniërend karakter. Voor het C-deel (206 miljoen) mogen de omroepverenigingen met andere producenten concurreren. Het budget van dit C-deel wordt gevuld met geld dat nu nog naar de omroepverenigingen gaat en het budget van de Nederlandse Programma Stichting (NPS). De NPS houdt op te bestaan. [Broadcast Magazine]