Home Landelijke radio Tweede Kamer wil omroepen sneller uit bestel kunnen zetten

Tweede Kamer wil omroepen sneller uit bestel kunnen zetten

Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat publieke omroepen sneller uit het bestel kunnen worden gezet. "Omroepen die niet functioneren, moeten een jaar hersteltijd krijgen, in plaats van vijf", zo vindt Martijn van Dam van de PvdA.

Van Dam wil de wet aanpassen en die herstelperiode verkorten tot één, hooguit twee jaar. "Het is vreemd dat een niet goed functionerende omroep vijf jaar lang door mag gaan", zo zegt hij in Elsevier. Het kan niet zo zijn dat je het bestel wel in kan, maar er vervolgens nooit meer uit komt, aldus de PvdA’er.

Omroepen moeten zich op drie punten bewijzen, stelt Van Dam: de kwaliteit van de programmering, de bereidheid samen te werken in Hilversum en het vertegenwoordigen van een maatschappelijke stroming. "Want op die basis kun je in het bestel komen. Maar als je er eenmaal in bent, kun je nu gewoon je gang gaan."

De meerderheid in de Kamer komt op een moment van oplopende spanning in Hilversum. Niet alleen moeten de twaalf kandidaat-omroepen voor 1 april 50.000 leden hebben, ook voor de bestaande omroepen loopt de teller. Als de Kamer akkoord gaat, wordt het systeem van A- en B-omroepen vervangen door een ‘glijdende schaal’: elke omroep met meer dan 150.000 leden krijgt een basisbedrag, daarboven geldt hoe meer leden, hoe meer zendtijd en geld.

Naast mogelijke nieuwe toetreders kunnen Llink en MAX een volwaardige omroep worden. Omdat het budget niet groeit, moeten de huidige omroepen dan zendtijd en geld inleveren. VoorzitterJan Slagter van de ouderenomroep MAX beschuldigd de grote omroepen van tegenwerking: ze zouden van de glijdende schaal af willen om zelf meer geld en zendtijd te houden.

Maar volgens VARA-voorzitter Vera Keur moet MAX niet mekkeren. "De omroepen met een relatief laag aantal leden profiteren bovengemiddeld van dit systeem, terwijl de grotere omroepen er flink op achteruit gaan. Het is begrijpelijk dat deze omroepen daarvoor aandacht vragen. MAX positioneert zich dikwijls als underdog en dat is haar goed recht, maar tegelijkertijd wordt het nu tijd dat MAX zich als volwassen omroep gaat gedragen", laat Keur weten.