Home Landelijke radio Tweede Kamer praat over bezuinigingen op publieke omroep

Tweede Kamer praat over bezuinigingen op publieke omroep


In de Tweede Kamer wordt vandaag gepraat over de plannen van het kabinet om de publieke omroep te hervormen en 200 miljoen euro te bezuinigen per 2015. Voor dit zogenoemde notaoverleg zal de Wereldomroep een petitie aanbieden aan de kamerleden. Ruim 11.000 mensen hebben in de petitie hun steun betuigd aan de Wereldomroep. In de plannen gaat het budget van de Wereldomroep terug van 46 miljoen naar veertien miljoen euro.

D66 vindt het niet goed dat het aantal leden van een omroep gaat bepalen hoeveel budget en zendtijd die omroep krijgt. Daardoor wordt de EO te groot en wordt BNN benadeeld, vindt D66-kamerlid Boris van der Ham. Hij gaat pleiten voor een goedkoper jeugdlidmaatschap, omdat jongeren minder bereid zijn om te betalen voor radio en televisie. In de plannen van het kabinet staat dat het lidmaatschap omhoog gaat van 5,72 euro naar vijftien euro.

De SP vindt de 200 miljoen euro aan bezuinigingen te veel. Kamerlid Jasper van Dijk van de SP noemt het onvermijdelijk dat de ingreep de kwaliteit van de programma's zal aantasten. De verhoging van het lidmaatschapsgeld voor publieke omroepen naar vijftien euro wil hij ook voorkomen.

Het CDA zet vooral in op het behoud van de culturele verschillen tussen regionale omroepen. De minister wil dat ze nauw gaan samenwerken op een landelijk tv-net. CDA-kamerlid Haverkamp zegt in de Volkskrant: "We moeten hierbij eenheidsworst zien te voorkomen. In provincies als Brabant, Friesland en Overijssel zijn de regionale omroepen cultuurdragers."

Vorig artikelActie Wereldomroep in Den Haag te ontvangen op de middengolf en FM
Volgend artikelNieuw logo voor Radio 1